Betoverende Herfst in Gemeente Hardenberg Laat Zich met Vertraging Zien

De herfst heeft haar intrede gedaan in de prachtige gemeente Hardenberg, maar dit jaar is ze met een verrassende wending aangekomen. Dankzij de buitengewoon warme september en oktober, gevolgd door een gebrek aan nachtvorst, is de herfst hier later dan ooit tevoren. De natuur lijkt haar eigen ritme te volgen, waardoor de herfstkleuren en bladval dit jaar twee tot drie weken later zijn dan de norm.

Met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 15,3 °C in september en oktober samen, beleven we dit jaar een herfst die alleen in 2006 warmer was. Dit betekent dat het bijna 3 °C warmer is dan vijftig jaar geleden gedurende dezelfde maanden. Opvallend is dat Hardenberg nog geen nachtvorst heeft ervaren, wat de natuur in dit gebied duidelijk beïnvloedt.

Het gevolg van deze uitzonderlijke herfst is een landschap dat geduldig wacht op zijn transformatie. De herfstkleuren en bladval laten nog op zich wachten, want temperatuur, naast daglengte, speelt een cruciale rol bij het starten van het proces dat bladverkleuring en bladval in gang zet. Bomen laten hun bladeren vallen om verlies van voedingsstoffen en uitdroging tijdens de winter te voorkomen.

Vijftig jaar geleden zouden de zomereiken en beuken in deze periode al volledig verkleurd zijn, terwijl witte paardenkastanjes, essen, esdoorns, iepen en lindes al kaal zouden zijn. In de eerste tien dagen van november zouden elzen en hazelaars hun bladeren laten vallen. Dit jaar is de realiteit echter anders. Op de meeste plekken in de gemeente Hardenberg zijn deze soorten nog verre van kaal. In vergelijking met waarnemingen van zestig jaar geleden is de herfst hier dus zo’n twee tot drie weken later dan gebruikelijk.

Deze unieke herfstperiode biedt inwoners van de gemeente Hardenberg een uitgelezen kans om nog langer te genieten van de betoverende kleurenpracht die deze tijd van het jaar met zich meebrengt. De natuur bepaalt haar eigen tempo, waardoor het landschap zich op haar eigen tijd in een waar herfstparadijs zal transformeren. Dus trek je wandelschoenen aan en verlies jezelf in de vertraagde herfst van Hardenberg. Bewonder de majestueuze bomen die hun bladeren pas laten vallen wanneer ze er klaar voor zijn, en geniet van de bijzondere charme van deze ongebruikelijke herfst.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten