Puur Natuur in Gemeente Hardenberg: Afrikaantjes Stralen en Beschermen

In de gemeente Hardenberg sieren de akkers de laatste maand met een levendig oranje-bruin tintje. Dit kleurenpalet wordt geleverd door de bloemen van de Afrikaantjes, die met een speciaal doel worden geplant en later als groenbemester in de grond worden verwerkt.
Het verhaal begint bij gewassen zoals aardappelen en de prachtige bloemen die onze regio zo sieren, zoals lelies en rozen. Helaas zijn deze gewassen bijzonder gevoelig voor aaltjes, minuscule wormpjes die de wortels van de planten kunnen aantasten. Na enkele jaren van teelt op dezelfde plek kan de grond ‘moe’ worden en wemelen van deze aaltjes. Dit vormt een serieuze bedreiging voor de gewassen. Gelukkig is er een natuurlijke bondgenoot in de vorm van de Afrikaantjes.

Deze bloemen herbergen een stofje in hun wortels dat funest is voor de aaltjes. Om dit effectief te bewerkstelligen, dienen de Afrikaantjes echter minimaal drie maanden te bloeien. Na hun kleurrijke bloeiperiode worden de oranje-bruine bloemen niet verspild, maar juist ingezet als groenbemester, die ondergeploegd wordt in de grond.

Dit duurzame alternatief voor het vroegere gebruik van giftige gassen om de landbouwgrond te reinigen, heeft zijn weg gevonden naar de gemeente Hardenberg. Hiermee dragen lokale boeren niet alleen bij aan de vruchtbaarheid van de grond, maar ook aan een milieuvriendelijkere en gezondere landbouwpraktijk in onze prachtige gemeente.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten