Zaal Veenlust kleurt groen op St. Patricks Day

Nadat enkele jaren geleden de aftrap is gegeven voor een nieuwe traditie viert Bergentheim ook dit jaar weer St. Patricks Day, de nationale Ierse feestdag.


Zaterdag 26 maart is Zaal Veenlust groengekleurd. Honderden groen uitgedoste feestvierders kwamen voorgaande edities af op dit Ierse feest in Bergentheim. De bruiloftszaal bleek niet groot genoeg en eigenaar Tony Binnenmars moest, met pijn in het hart, tientallen mensen teleurgesteld naar huis sturen. “Dit jaar wordt het anders”, legt Binnenmars uit, “wij creëren veel meer ruimte door de hele horecagelegenheid open te stellen. In het café is er ook alle ruimte voor het nuttigen van een pint Guinness of verschillende Ierse whisky’s, onder de tonen van Troubadour Nick.”

Ierse feestdag
St. Patrick’s Day is een culturele en religieuze feestdag. “Saint Patrick is vernoemd naar Sint-Patricius, de patroonheilige van Ierland”, aldus Jeannette Veltink, een van de initiatiefnemers voor de Bergentheimse versie van St. Patricksday. Veltink en haar echtgenoot Gerrit zijn idolaat van Ierland. Ieder jaar nemen ze een groep Overijsselaars mee naar het ‘Groene Eiland’ om ze kennis te laten maken met die typische Ierse gastvrijheid. “Tijdens het festival wordt het begin van het christendom in Ierland herdacht en wordt stilgestaan bij het Ierse erfgoed en de Ierse cultuur. Niet alleen in Ierland maar wereldwijd wordt deze dag groots gevierd met muziek, dans, parades en heel veel groen.

The Logues
Een van de bands die in Bergentheim optreedt is de met whisky doordrenkte party folkband The Logues uit Noord-Ierland. De vijfkoppige band zet al tien jaar verscheidene Nederlandse festivals op de kop met hun aanstekelijke en opzwepende muziek. Inmiddels heeft de band in Oost-Nederland een grote schare fans opgebouwd. Het nummer ‘Yvonne John’ – dat regelmatig op BBC Radio wordt gedraaid – gaat over die bijzondere band die de band heeft met Bergentheim. De eerste zin van het nummer is veelzeggend: ‘The first time that I met you was in Bergentheim’. Behalve Ierse meezingers heeft de band covers op het repertoire van onder meer Bruce Springsteen, The Pogues, Van Morrisson en Dolly Parton.

Tennessee Aces
De band Tennessee Aces verricht om 20.00 uur de muzikale aftrap, waarbij de Bergentheimse zangeres Lotte Becker die avond met haar band de vuurdoop ondergaat. Rock and roll en naar eigen zeggen: gretig, ruw en met de pens vol power.

Tickets zijn verkrijgbaar via tentfeesten.nl. De organisatie heeft iedereen opgeroepen de groenste outfit aan te trekken. “Behalve Guiness van de tap staan er die avond onder meer Irish Angus burgers op het menu”, aldus Jeannette Veltink. Zaal Veenlust is de vinden aan de Kanaalweg West 78 in Bergentheim.

 

Gerelateerde artikelen