Wordt Hardenberg echt veiliger voor fietsers?

De gemeente Hardenberg pakt diverse wegen en kruispunten aan om deze veiliger te maken voor fietsers. Maar wordt het allemaal wel veiliger? Dat is de vraag die veel inwoners bezighoudt.

Naar aanleiding van het vele commentaar op de Facebookpagina van de gemeente Hardenberg op de ‘verbeterde’ Rheezerweg in Heemse, hebben we dit even zelf bekeken. Daarnaast hebben we nog twee situaties, die volgens de gemeente Hardenberg na aanpassingen veiliger zijn, in beeld gebracht. 

 

Drie situaties

We hebben foto’s gemaakt van de Rheezerweg in Heemse, de kruising fietspad op de Floralaan bij de Plusmarkt in Baalderveld en de nieuwe situatie bij het Badhuisplein in het centrum van Hardenberg. Drie situaties waar het volgens de gemeente veiliger is geworden doordat het zicht op de fietsers beter is geworden, iedereen moet afremmen en dus alle weggebruikers beter op gaan letten. Maar is dit ook in de praktijk zo?

Rheezerweg in Heemse

De Rheezerweg levert al genoeg commentaar op op de Facebookpagina van de gemeente Hardenberg zelf. Daar verwachten omwonenden nu al veel problemen, terwijl de weg nog maar een dag open is. De werkzaamheden zijn nog niet helemaal gereed, maar de uit het commentaar dat geleverd wordt is op te maken dat situatie ook dan nog niet als veiliger wordt gezien.

Fietspad Floralaan Hardenberg

Over het kruispunt op de Floralaan zijn de meningen ook verdeeld. Een omwonende liet weten dat het kruispunt er juist niet beter op is geworden. Het is juist erg onoverzichtelijk geworden nu, zegt hij. Volgens hem zijn er sinds de aanpassing (december 2022) al minimaal vijf ongevallen gebeurd. “De vreemde knik in het fietspad en het zebrapad maken het juist onoverzichtelijker.”

Badhuisplein centrum Hardenberg
Bij het Badhuisplein in het centrum kwamen we twee ‘onveilige’ situaties tegen. En dit kwam met name door de hoge bosschages. Het oogt allemaal erg mooi en groen, maar overzichtelijker wordt het er niet op.

Als je aan komt rijden vanaf de Marslaan zijn fietsers die van rechts komen goed te zien. Maar wil je fietsers die aan je linkerkant aan komen fietsen goed zien, dan moet je eerst een stukje het fietspad oprijden voordat je iemand kunt zien aankomen. Langs dezelfde straat ligt ook een speeltuintje. Deze is omringd met bosjes. Ook hier wel weer een mooi groen aanzicht, maar de kleine kinderen zie je bijna niet meer. Op de foto staan twee meisjes in het speeltuintje, het is net een zoekplaatje. De ergste nachtmerrie voor een automobilist is dat deze kinderen onverwacht de weg oprennen.

Bij de bioscoop wordt het overzicht er ook al niet beter op. Vanaf de Amalia fietsbrug zie je fietsers wel aankomen. Vrij zicht. Maar als je richting het centrum kijkt, zie je weer hoge bosjes. Ook zit er een scherpe bocht in het fietspad. Dus zelfs als je goed over je linkerschouder kijkt, kun je alsnog bij het optrekken verrast worden door een snelle fietser die achter het groen tevoorschijn komt.
U kunt alle verkeersprojecten ‘Veilig op weg‘ van de gemeente Hardenberg vinden op hun website.

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde berichten