Woningeigenaren gezocht voor verduurzamen woning

De gemeente Hardenberg zoekt woningeigenaren, die willen meewerken aan een project om een ‘routekaart’ voor duurzaam verwarmde woningen te maken. De gemeente zoekt eigenaren van een hoekwoning of een twee-onder-een-kapwoning die is gebouwd tussen 1965 en 1991.

In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 in een kwart van alle wijken de woningen zonder aardgas en op een duurzame manier verwarmd worden. Wethouder Werner ten Kate: “In 2050 mag in de woningen helemaal geen aardgas meer worden gebruikt. In de Transitievisie Warmte staat wat er nodig is om deze ambities te bereiken. Om te zorgen dat we ook in 2050 kunnen koken, douchen en onze huizen kunnen verwarmen, moeten we nu aan de slag.”

 

Drie stappen
De verandering gebeurt in drie stappen.
1. Isoleren: door gebouwen en woningen optimaal te isoleren, hebben we minder energie nodig.
2. Energie efficiënt gebruiken en woningen en gebouwen aardgasvrij-ready maken: we zetten steeds meer in op energiebesparing, onder andere door energiezuinige installaties en apparatuur. En we onderzoeken hoe we woningen en gebouwen het best zonder aardgas kunnen verwarmen; bijvoorbeeld door een warmtepomp.
3. Overstappen van aardgas naar duurzame energie (het eindpunt van de route)

Bij al deze stappen vindt de gemeente Hardenberg het belangrijk dat iedereen de overstap kan betalen. Een routekaart voor elk woningtype Wat er precies moet gebeuren om de overstap te maken naar duurzame energie, verschilt volgens Werner ten Kate per woningtype. “Daarom maken we een ‘routekaart’ per woningtype. Met maatregelen die nodig zijn om de woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke routekaart volgt de drie stappen. Het start dus met isolatie zodat minder warmte nodig is. Het eindigt met de overstap naar een duurzame warmtebron.”

De gemeente maakt de routekaart als eerste voor het meest voorkomende woningtype. Dat zijn hoekwoningen of twee-onder-een-kapwoningen die zijn gebouwd tussen 1965 en 1991. “Van dit woningtype staan er ruim 3.000 in de gemeente Hardenberg. We willen met de routekaarten de woningeigenaren inzicht en duidelijkheid geven over hoe zij de woning kunnen voorbereiden voor de toekomst. En ook rekening houden met ieders situatie en portemonnee. De routekaart moet vooral bruikbaar zijn voor de woningeigenaren. Daarom vragen we de hulp van de eigenaren van dit woningtype om de routekaart samen te maken. Zij kennen hun eigen woning het best en weten wat er wel of niet mogelijk is”, vertelt de wethouder.

 

Voor het raadplegen van de routekaarten maakt de gemeente een online tool. Woningeigenaren kunnen zich aanmelden tot 15 september 2022 Eigenaren van een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning met bouwjaar 1965 tot 1991 kunnen zich aanmelden om mee te doen bij het maken van de routekaart en de online tool. Uit de woningeigenaren die zich opgeven voor dit project, worden groepen geselecteerd. Dus deze keer is het niet ‘wie als eerst komt, het eerst maalt’. Iedereen die geselecteerd is krijgt als beloning voor hun hulp een energieadvies en een bijdrage van € 500,- voor het uitvoeren van een van de maatregelen uit het advies.
Aanmelden kan tot 15 september 2022 via www.hardenberg.nl/duurzaamverwarmen.
Hier staat ook meer informatie.

 

Na de zomervakantie krijgen alle eigenaren van een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning met bouwjaar 1965 tot 1991 een brief met uitleg. Wat kunt u nu al doen? Woningeigenaren die willen weten wat ze nu al kunnen doen om te zorgen dat ze klaar zijn voor een toekomst met duurzame energie kunnen terecht bij het online Energieloket op www.duurzaambouwloket.nl/hardenberg of bij het Startpunt Duurzaam Hardenberg in De Koppel.

Foto: Duurzaam energie opwekken is beter voor de hele wereld (foto boven is een warmtepompinstallatie}

Gerelateerde artikelen