Winnaars Lokale Voorleeswedstrijd bekend

Maar liefst 28 scholen hadden een voorleeskampioen aangemeld voor de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd: de lokale finale van de gemeente Hardenberg. Deze finale had drie rondes: twee in de balletzaal van het LOC in Hardenberg en de laatste in De Gashouder in Dedemsvaart. Uit iedere ronde mocht een deskundige jury een winnaar aanwijzen.

De kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Iena Redeker van team Jeugd en Onderwijs van Bibliotheek Hardenberg naar voren gehaald. Iedere kandidaat las een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Na het voorlezen wachtte de jury een zware taak. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Marit Okken

Maandag 23 januari koos de jury Marit Okken als winnaar. Zij is leerlinge van De Wegwijzer in Schuinesloot en las voor uit Mees Kees, door Mirjam Oldenhave. De jury koos voor haar omdat zij op een rustige en duidelijke manier voorlas, met de juiste intonatie en regelmatig oogcontact had met het publiek.

Lana ter Voorde

Op woensdag 25 januari won Lana ter Voorde. Deze leerlinge zit op De Bloemenhof in Hardenberg en las voor uit Floor regelt het even, door Marjon Hoffman. De jury: Ze zat ontspannen en zelfverzekerd in de stoel, had een prettige, heldere stem, fijn tempo, zocht ook goed contact met het publiek en wat ze voorlas konden ze in haar gezicht terugzien.

Tibian Saïd

Tenslotte wees de jury op donderdag 26 januari als winnaar Tibian Saïd aan. Zij zit op De Eiber in Dedemsvaart en las voor uit De laatste helden op aarde, door Max Brailler. Zij werd geprezen om haar rustige manier van voorlezen, duidelijke en fijne voorleesstem en passende intonatie, met humor.

Deze drie winnaars zullen Hardenberg vertegenwoordigen in de regionale finale op 23 februari in de Carrousel in Ommen. En wellicht wordt een van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2023!

Tekstverwerking: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron & Foto’s: Bibliotheek Hardenberg

Gerelateerde berichten