Werkzaamheden primeurbrug in Loozen afgerond

De renovatie van de brug over de Radewijkerbeek aan de Toeslagweg in Loozen is afgerond.

De brug in Loozen zou normaal gesproken gesloopt en vervangen worden, maar de gemeente Hardenberg renoveerde de brug over de Radewijkerbeek volgens de unieke SUREbridge-methode. Op de brug is een composiet laag aangebracht op de bestaande constructie, waardoor de brug versterkt wordt. Hardenberg heeft hiermee een wereldprimeur, want dit is de eerste plek ter wereld waar dit innovatieve product is toegepast.

   
© GS-Media – De brug voor de renovatie                            © Harry Kruiper – De brug na oplevering

 

Brug voor de toekomst
Door unieke SUREbridge-methode, is de brug in Loozen letterlijk en figuurlijk een brug naar de toekomst. Daarnaast zorgt deze methode ook nog eens voor een duurzame oplossing, omdat de bestaande constructie als basis wordt gebruikt. Deze brug zou zo maar eens de eerste van veel bruggen kunnen zijn die op deze manier weer toekomstbestendig worden gemaakt.

   
© GS-Media – De brug voor de renovatie                           © Harry Kruiper – De brug na oplevering

 

Kostenbesparing
Door het unieke concept van SUREbridge kan de bestaande constructie behouden blijven. Dit levert een kostenbesparing op van ongeveer 50% ten opzichte van een normale renovatie. Het composiet versterkt de brug, zodat deze geschikt is voor het toegenomen verkeer, en het zwaarder geworden landbouwverkeer. De werkzaamheden duurden nu ongeveer acht weken, terwijl dat bij vervanging van de brug zeker het dubbele is. Daarmee is tevens de overlast voor de omgeving beperkt gebleven.

Voor het pilotproject was de gemeente Hardenberg een samenwerking aangegaan met Van Heteren, FiberCore Europe, Nepocon en Strukton.

 

Gerelateerde artikelen