Vuurwerkverkoop in Nederland lijkt lager dan 2022

Duitsland lokt met prijsvoordeel, terwijl klachten over gebrek aan handhaving toenemen. Het lijkt erop dat de vuurwerkverkoop in Nederland dit jaar lager zal uitvallen in vergelijking met het recordjaar van vorig jaar. Opvallend is dat veel mensen uit de grensregio ervoor kiezen om vuurwerk in Duitsland te kopen vanwege de aanzienlijk lagere prijzen. Zelfs op vroege ochtenduren, stonden er al grote rijen voor winkels zoals de Lidl in Uelsen.

 

Op sociale media verschijnen al veel berichten over het te vroeg afsteken van vuurwerk in de regio Hardenberg en de overlast hiervan en dan vooral de zichtbaarheid en het optreden van handhaving die te wensen overlaat. Helaas is de gemeente Hardenberg niet bereikbaar voor commentaar.

Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), meldde aanvankelijk een vergelijkbare online verkoop als in dezelfde periode vorig jaar. Echter, recente ontwikkelingen wijzen erop dat het verkooprecord van 2022 waarschijnlijk niet wordt geëvenaard. Kindervuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, blijft dit jaar aanzienlijk achter, deels als gevolg van ongunstig weer.

Daarnaast speelt mee dat er dit jaar een verkoopdag minder is, aangezien 31 december niet officieel wordt beschouwd als een verkoopdag vanwege de zondag. Het lijkt een uitdaging te worden voor de branche om de omzet van 110 miljoen euro, zoals vorig jaar behaald, te evenaren.

De invloed van factoren zoals prijsverschillen met Duitsland, weersomstandigheden en een verkorte verkoopperiode dragen bij aan de onzekerheid rondom de vuurwerkverkoop in Nederland dit jaar.

Dit zijn de regels als je vuurwerk gaat kopen in Duitsland:

IS VUURWERK KOPEN IN DUITSLAND LEGAAL?

Ja! Vuurwerk kopen in Duitsland is in principe volledig legaal. De verkoopregels in Duitsland zijn wat betreft de zwaarte van het vuurwerk nagenoeg gelijk aan die van Nederland. Wel mag knalvuurwerk in Duitsland meer buskruit bevatten en eventueel ook voorzien zijn van een wrijvingsontseker (strijkkop). Ook de verkoopdagen van vuurwerk zijn gelijk aan die in Nederland. Bovendien is er sinds 2013 een Europees (CE)-keurmerk van toepassing op vuurwerk. Dit betekent dat er vrij verkeer van vuurwerk mogelijk is door heel Europa en je dit dus in andere Europese landen mag aanschaffen. Het bezitten en afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk in Nederland is wel verboden, deze artikelen zijn dus voor gebruik in Duitsland. Meenemen naar Nederland is voor eigen risico en rekening.

VANAF WANNEER IS VUURWERK TE KOOP IN DUITSLAND?

U kunt het hele jaar door vuurwerk bestellen via de website van Vuurwerk Duitsland. Echter, vuurwerk mag enkel tijdens de officiële vuurwerk verkoopdata (28, 29 en 30 december) worden verkocht of opgehaald worden bij onze ophaalpunten. Het is helaas niet mogelijk hierop een uitzondering te maken.

HOEVEEL KILO VUURWERK MAG JE UIT DUITSLAND HALEN?

Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk in bezit hebben of opslaan. Dit betekent ook dat je niet meer dan 25 kilo vuurwerk per persoon of per auto mag meenemen naar Nederland.

HOE OUD MOET IK ZIJN OM VUURWERK TE KUNNEN KOPEN BIJ VUURWERKDUITSLAND?

Degene die het vuurwerk komt afhalen moet 18 jaar of ouder zijn en een geldig legitimatie bewijs bij zich hebben.


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Patrick Dunnink

Gerelateerde berichten