Vervoersverbod vogels door vogelgriep in Duitsland

In het Duitse Laar is op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond het met vogelgriep besmette bedrijf in Laar.


Laar ligt op enkele kilometers van de gemeente Hardenberg ten oosten van Gramsbergen. De ziekte komt door een virus en is zeer besmettelijk onder deze dieren. Om verspreiding van het virus te voorkomen, voeren de Duitse autoriteiten maatregelen in die ook in Nederland bij een besmetting worden uitgevoerd. Er moet een beperkingszone van 10 km worden ingesteld. Een deel daarvan ligt in Nederland: het noordoostelijke deel van de gemeente Hardenberg. Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen neemt de overheid strenge maatregelen.

Pluimveebedrijven in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Laar worden onderzocht op vogelgriep. Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond het met vogelgriep besmette bedrijf in Laar. Het gebied waar een vervoersverbod geldt ligt deels in de gemeente Hardenberg rond de kernen De Krim, Collendoorn, Hardenberg, Holthone, Holtheme, Loozen, Radewijk en Venebrugge. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel. Het vervoersverbod geldt ook voor hobbyhouders van vogels.

 

 

Gerelateerde artikelen