Van 185 kilo naar een sixpack

Van kilogevecht naar strijd voor rechtvaardigheid. Van 185 kilo naar een sixpack. Een bijna onmogelijke opgave. Maar niet voor de 22-jarige Kai Hagedoorn uit Hardenberg.

Kai viel in een jaar tijd 100 kilo af. Geheel op eigen kracht. Hij lapte daarmee de diagnose genetische obesitas aan zijn laars, evenals de voorspelling van artsen en diëtisten dat hij nooit dun zou worden. Zowel mentaal als fysiek ging hij door een hel. Desondanks hield hij vol, overtrof zichzelf en deed iedereen versteld staan.

Want Kai Hagedoorn heeft sinds zijn extreme afvalrace een nieuwe missie. Op zoek naar gerechtigheid. Voor al die mensen die, net als hij, geheel op eigen kracht zijn afgevallen en de operatie niet vergoed krijgen. Een vergoeding voor de ingreep die nodig is om het overtollig vel te laten verwijderen. De kers op de taart na al het harde werken en het tonen van zoveel discipline. Kai bekostigde de operatie van maar liefst veertienduizend euro helemaal zelf. Al zijn spaargeld ging eraan op.

“Maar”, zegt de Hardenberger, “Ik weet ook dat dit lang niet voor iedereen is weggelegd. Ik ken hele schrijnende verhalen. Mensen, en ja ook kinderen, die zo hard aan zichzelf hebben gewerkt, dromen van een gezond en slank lijf, maar dit nooit gaan bereiken. Gewoonweg omdat ze het geld er niet voor hebben. Met alle gevolgen van dien. Vervolgens komen ze bij de psycholoog terecht. Alsof dat geen geld kost.”

“Ik wil daar verandering in brengen. Ik wil me er sterk voor maken dat de operatie wél vergoed wordt. Vanuit de basisverzekering. Voor die mensen die het beste uit zichzelf hebben gehaald en alleen nog maar dat laatste zetje nodig hebben om weer lekker in hun vel te zitten.”

 

Boek en documentaire

In het boek Dikkertje Dapper vertelt Kai zijn eigen verhaal. Over de strijd die hij voerde met zichzelf, over de diepe dalen en de hoge pieken die hij ervoer en over het lef, de moed en de discipline die hij vanuit zijn tenen haalde om zijn doel te behalen. In de documentaire gaat hij nog een stapje verder. Gaat hij op bezoek in de obesitaskliniek in Hilversum waar hij als puber een tijd lang verbleef en laat hij mensen aan het woord die hem gedurende zijn reis hebben ondersteund en bijgestaan.

Op donderdag 25 mei is het zo ver. Op het podium in zijn woonplaats Hardenberg, in theater De Voorveghter, lanceert hij zijn allereerste boek en vertoont hij de documentaire voor een groot publiek. Presentator Henk Jan Koershuis, bekend van de bestseller De Beste Verliezer en van zijn Theatershows, neemt het publiek mee in de wereld van voeding, beweging, een positieve mindset en gedragsverandering, de vier pijlers waarop het succes van Kai is gebaseerd. De lancering begint om 19.30 uur.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: TekstpreZ

Gerelateerde berichten