Vaarseizoen Grammesberghe en Vidrus van start

Het vaarseizoen voor de Grammesberghe en de Vidrus gaat weer beginnen. De eerste boekingen voor de vechtezomp Grammesberghe zijn al weer binnen.

In 2017 ging de replica van de oude vechtzomp voor het eerst te water en werd het glaasje geheven op een goede toekomst. Nu, zes jaar later stromen de eerste boekingen al weer binnen. Het belooft vanaf 1 mei weer een mooi seizoen te worden voor al die tochten over de Vecht.

 

Bijzondere eerste afvaart

Op 27 april wacht echter de bijzondere eerste afvaart al. Want op Koningsdag zullen in Ommen vier vechtzompen elkaar voor het eerst treffen. Aanleiding van dit maritieme gebeuren is de feestelijke te waterlating en doping van de Ommer Vechtzomp. Naast de historische Vechtezomp Grammesberghe van de Stichting Historische Culturele Kring Gramsbergen & De Krim zullen in Ommen de Vechtezomp De Mölle uit het Duitse Laar, de Vechtzomp uit Dalfsen en dus de nieuwe Ommer Vechtzomp aanwezig zijn. Daarnaast worden nog tal van boten verwacht bij dat vaarfestijn op de Vecht.

 

 

Vidrus is er ook weer bij

Ook de Vidrus zal er na een onderhoudsbeurt weer bij zijn. Op de scheepswerf in Gramsbergen is de Giethoornse punter weer recht gezet. Nadat vorig jaar de binnenkant van het kleine zusterschip van de Grammesberghe onder handen was genomen, vond de laatste maanden groot buitenonderhoud plaats. Het scheepje lag nog op zijn kop.

De nagenoeg platte, lancetvormige onderkant met zijn rechte, sterk hellende (vallende) steven en hoekige spanten is geheel ambachtelijk voorzien van een nieuwe houten bodem. Onder leiding van Piet Toering stonden Gerrit, Gerrit, Fokke en Wim garant voor het ambachtelijke werk. Onlangs was het tijd om de bodem weer om te draaien om de buitenkant verder te gaan aflakken. Het losse binnenwerk werd inmiddels teruggeplaatst en de accu’s werden weer aangesloten.

De elektrisch aangedreven Vidrus, bemand door 1 schipper, is geschikt voor maximaal 7 personen en is ook ’s avonds inzetbaar voor mooie tochten en belevingen van de natuur langs de Vecht. Onder de eerste boekingen is een gezelschap uit Gouda. Informatie over de vaarmogelijkheden en afspraken kan men via 06 10 25 86 30 krijgen. Punter Vidrus is alleen telefonisch te reserveren.

 

Boeken van vechtezomp Grammesberghe kan via de website van vechtezomp.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten