Schuinesloot is te klein en zegt nee!

“Schuinesloot is te klein voor de opvang van 70 Oekraïners in het voormalige schoolgebouw”, lieten boze inwoners van Schuinesloot woensdagavond duidelijk weten aan burgemeester Maarten Offinga. Schuinesloot zegt NEE!


Eén appje in een buurtapp van Schuinesloot was woensdagmorgen 12 oktober al genoeg. Het berichtje ging als een lopend vuurtje rond onder de inwoners en even later was alles al geregeld: Een grote bijeenkomst in de zaal van Haverkort Eten en Drinken aan de Geert Migchelsweg in Slagharen. Alle inwoners waren geschrokken van de brief van de gemeente Hardenberg die woensdagmorgen bij hun op de mat lag en komen massaal in opstand. Zij zijn boos op de manier waarop de gemeente Hardenberg een besluit heeft genomen. En dat ongenoegen lieten ze massaal weten. De zaal bij Haverkort Eten en Drinken was woensdagavond nokkie vol.

 

Eerdere bekendmaking

In een eerder bericht vermeldden wij al dat de gemeente Hardenberg het oude schoolgebouw, aan de Schuineslootweg in Schuinesloot, als derde opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft aangewezen. De inwoners van Schuinesloot staken hun angst en woede niet onder stoelen of banken in de zaal van Haverkort. Soms liepen de gemoederen behoorlijk op. Boosheid, verdriet en angst waren voelbaar in de overvolle zaal. Namens de gemeente was burgemeester Maarten Offinga zelf aanwezig om vragen te beantwoorden en de gemoederen te sussen.

Veiligheid en leefbaarheid baren zorgen

De nieuwe school staat naast het oude gebouw. Dit baart veel zorgen. Vooral de veiligheid van de kinderen komt volgens vele aanwezigen in het geding. “Het gebouw zou niet goed zijn voor de kinderen, wel voor opvang? Wat heeft Schuinesloot nu te bieden? Er is geen winkel, geen uitgaansmogelijkheden en geen fatsoenlijk openbaar vervoer. Er is niets te doen. Wat als de vluchtelingen zich gaan vervelen, met 70 personen in zo’n klein gebouw, wie waarborgt dan dat het veilig blijft in ons dorp? Als er Oekraïners in het gebouw komen, zal er meer verkeer komen. Eerst de vrachtwagens voor de verbouwing en daarna taxi’s voor de bewoners.” Een greep uit de vele opmerkingen en vragen aan de burgervader.

 

Zelf een kijkje nemen

De burgemeester werd er ook van beticht niet op de hoogte te zijn van de situatie, hoe krap de ruimte om het oude schoolgebouw is. Burgemeester Offinga heeft aan de aanwezigen laten weten dit zeker zelf te gaan bekijken. Hij ging de vragen en de boze opmerkingen niet uit de weg. “Ik hoor jullie klachten en de bezorgdheid over veiligheid en leefbaarheid. Dat vind ik gegronde redenen. Ik kan alleen niet garanderen dat er alleen maar vluchtelingen komen die zich goed gedragen, overal gebeurt wel eens wat. Maar ik kan jullie wel verzekeren dat ik zal doorpakken als iemand zich misdraagt. Die wordt de gemeente uit gezet.”

 

Conclusie

Kortom, Schuinesloot is te klein. Het is een hechte gemeenschap die aangeeft geen draagvlak voor dit opvangplan te hebben. Volgens hen is de gemeente op deze manier bij de Schuinesloters over de grens gegaan. Wat het draagvlak betreft voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, dat is er zeer zeker wel bij de Schuinesloters. Alleen volgens de aanwezigen had er eerst overlegd moeten worden om daarna een besluit te kunnen nemen. “Het voelt nu alsof het ons door de strot wordt gedrukt, de manier waarop is dit allemaal gaat is niet de juiste”, besluit een van de aanwezigen.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Jeroen en Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde berichten