Rundvee & Mechanisatie Vakdagen

Het volledige kennisprogramma voor Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) in Evenementenhal Hardenberg is bekend. Alle kennissessies zijn te bezoeken in de vernieuwde Klepperzaal, deze grenst aan de beursvloer.

Voor aanvang van elke beursdag is er een symposium over één van de hoofdthema’s: de Toekomst van de Melkveehouderij, Smart Animal Farming en Diergezondheid. Ook is er elke dag een sessie over groene energie uit eigen bedrijfsmest produceren en op de dinsdag is er een podcast over Nederland Zuivelland in 2035.

Dinsdag 24 oktober: Toekomst van de Melkveehouderij

Het eerste symposium van RMV Hardenberg is op dinsdag 24 oktober om 11.15 uur. Dit openingssymposium gaat in op de toekomst van de melkveehouderij: innoveren of extensiveren? De melkveehouderij staat een grote transitie te wachten. Extensiveren, innoveren, omschakelen of verplaatsen lijken de smaken te zijn waar boeren uit moeten kiezen. Maar wat is verstandig? Waar liggen de echte kansen? Wordt niet veel te veel de nadruk op stoppen gelegd en te weinig op innoveren? En hoe zit het met extensiveren? Is daar wel geld mee te verdienen? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord tijdens het symposium.

Aan het woord komen Pierre Berntsen (directeur Agrarische bedrijven ABN Amro), Hans Scholte (Sectorleider melkveehouderij bij Flynth), Ruben Klein Teeselink (portefeuillehouder melkveehouderij NAJK), Henk van Dongen (directeur Value team manure Lely), Jochem Tolkamp (Hanskamp AgroTech BV) en tafelhost Martijn van Rossum (redacteur Veehouderij bij Nieuwe Oogst).

Woensdag 25 oktober: Smart Animal Farming

Voorafgaand aan de tweede beursdag is het symposium over Smart Animal Farming om 11.15 uur en gaat in op stikstof en het perspectief. Hoe kan de agrarische sector innoveren door middel van slimme technieken? Het symposium staat onder leiding van Wilja Koers, ze is een autoriteit in haar vakgebied en geniet de nodige bekendheid in de agrarische- en bouwsector. Tijdens dit symposium komen verschillende sprekers aan het woord, zoals Frans van Knapen, Eerste Kamerlid BBB (commissie Landbouw, commissie Volksgezondheid), emeritus hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid aan de faculteit Diergeneeskunde, Ir. Mirjam Nelisse (Statenlid VVD Zuid-Holland en woordvoerder landbouw, stikstof en energie) en Gerrit Hegen, dierenarts en landbouwkundige.

Andere sprekers tijdens dit symposium zijn Anton Stokman, hij doordenkt de vele wensen van (rijke) Nederlanders en probeert in goede onderlinge samenhang dit in te vullen met inzet van steeds weer nieuwe kennisbronnen, Hendrikus van de Lageweg, melkveehouder in de maatschap met zijn broer in Ureterp en Olterterp (hun locatie in Ureterp ligt tegen een Natura2000-gebied), Alwin Pleiter uit Zalk, melkveehouder, onderzoekt managementmaatregelen op zijn bedrijf en is statenlid voor de BBB in Overijssel) en Lucas Mulder, wethouder in Staphorst, namens de SGP en met in zijn portefeuille o.a. landbouw en milieu, eveneens betrokken bij het stikstofdossier via het gebiedsproces in Overijssel.

Donderdag 26 oktober: Diergezondheid

Het laatste symposium van RMV Hardenberg is op donderdag 26 oktober vanaf 11.15 uur en betreft een rondetafelgesprek over Diergezondheid. Diergezondheid in de melkveehouderij is een belangrijk thema, een thema waar je als melkveehouder ook zelf veel invloed kunt uitoefenen. Een thema waarmee, wanneer goed toegepast en vormgegeven in management, goede resultaten behaald kunnen worden. Van kalf tot koe. Aan het woord komen Ryan van Egmond van Agrifirm, Henco Splinter van Phibro Animal Healht, Peter Mölder van Nutrifeed en tafelhost Judith de Vor.

Groene energie uit bedrijfsmest

Daarnaast vindt elke beursdag een kennissessie plaats over: Groene Energie uit eigen bedrijfsmest produceren van CCS Energie-advies. Zij hebben hiervoor een systeem ontwikkeld: de Bio-UP. Hiermee werk je biogas uit een vergister op tot groen gas dat direct ingevoed kan worden in het lage druk gasnet bij jou voor de deur. De experts bieden je inzicht in de werking van de Bio-UP, de duurzaamheid en het verdienmodel. Deze sessie is op dinsdag 24 oktober en donderdag 25 oktober om 14.00 uur en woensdag 23 oktober om 16.00 uur in de Klepperzaal.

Podcast: Nederland Zuivelland in 2023

Verder is er op dinsdag 25 oktober om 17.00 uur een podcast over Nederland Zuivelland in 2035 door Boerenbusiness. De melkveehouderij in Nederland is in transitie. Waar het overheidsbeleid aanstuurt op krimp, verlangt de markt juist meer duurzaamheid. Tegelijkertijd is de betaalbaarheid van zuivelproducten in toenemende mate een issue, ook om competitief te blijven op de wereldmarkt. Aan welke oplossingsrichtingen denkt de sector zelf?

Beursdata RMV Hardenberg en Gorinchem 2023

RMV Hardenberg is te bezoeken op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 oktober 2023 in Evenementenhal Hardenberg. Een maand later is RMV Gorinchem op dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 november 2023. Voor meer informatie: www.rmv-nederland.nl.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Easyfairs

Gerelateerde berichten