Relatief weinig autovernielingen in Overijssel

Vorig jaar werden in Overijssel 1580 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 2,7 vernielingen per 1.000 auto’s. Op één provincie na is Overijssel daarmee de provincie met het minste autovandalisme.

In Dinkelland vond de minste vandalisme plaats in de provincie, in Zwolle het meeste. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Per 1.000 auto’s werden er gemiddeld 3,7 beschadigd
Alleen in Flevoland lag dit aantal lager dan in Overijssel, namelijk op 2 per 1.000 auto’s. Ook in deze provincie werden auto’s minder vaak beschadigd dan elders in Nederland, want het landelijk gemiddelde ligt op 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s.

Gemeente Hardenberg
In de gemeente Hardenberg zijn vorig jaar 40 gevallen van autovandalisme gemeld.

Dinkelland gemeente met minste vandalisme
Van alle Overijsselse gemeenten werden in Dinkelland – met 0,3 vernielingen per 1.000 auto’s – de minste auto’s beschadigd. In totaal ging het om 5 auto’s. Dit is een daling van 10 auto’s ten opzichte van het jaar ervoor. Na Dinkelland vonden in Overijssel per 1.000 auto’s de minste vernielingen plaats in Wierden (0,5) en Dalfsen (0,6).

In Overijssel kwam het meeste vandalisme voor in Zwolle: hier vonden per 1.000 auto’s 5,6 vernielingen plaats. Ook in Enschede (4,1) en Almelo (4,0) lag dit aantal hoog.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.

Gerelateerde berichten