GGD IJsselland is klaar voor grootschalig vaccineren

GGD IJsselland schaalt verder op en is eind maart klaar om grootschalig te vaccineren tegen COVID-19. Waar GGD’en landelijk voor de taak staan in april 1,5 miljoen vaccinaties per week te kunnen geven, heeft GGD IJsselland zich voorbereid op haar aandeel in deze taak: ruim 45 duizend vaccinaties per week.

Met de ondertekening van het huurcontract van De Trefkoele+ in Dalfsen op 8 maart jl. beschikt de GGD 1 april over vijf ingerichte vaccinatielocaties in de regio IJsselland. Hoeveel mensen per dag de GGD vanaf 1 april kan vaccineren hangt volledig af van de levering van de vaccins. Maar de GGD is er klaar voor!

Vijf vaccinatielocaties in de regio IJsselland
De keuze voor vaccinatielocaties in de vijf gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle is gemaakt door te kijken naar de landelijke spreiding van vaccinatielocaties. Projectmanager Vaccineren bij GGD IJsselland Sebastiaan van Buuren: “Je wilt dat iedereen binnen 30 minuten een vaccinatielocatie kan bereiken, ongeacht waar je woont. Zo geldt voor mensen in de kop van Overijssel dat zij terecht kunnen in Kampen, Emmeloord, Heerenveen of bijvoorbeeld Meppel. Dalfsen ligt heel centraal in de regio IJsselland en Deventer, Hardenberg en Zwolle zijn voor de eigen regio maar ook voor de buurregio’s gunstig gelegen. Mensen zijn vrij te kiezen waar ze hun coronavaccinatie halen. Dat kan in de buurt of in een plaats waar je sneller terecht kunt. Voor de GGD moet opschalen op de locaties mogelijk zijn, waarbij voor elke locatie voldoende medisch personeel beschikbaar is, zoals een toezichthoudende arts of verpleegkundige. Locaties moeten groot genoeg zijn om honderden vaccins per dag te verwerken en verspilling te vermijden.”

Vaccins, vaccins, vaccins…
De datum waarop GGD IJsselland begint met vaccineren op de drie nieuwe locaties is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins, wat wel eens wisselt. Op basis van de huidige verwachting is dat in de loop van april. De drie nieuwe locaties zijn voor 1 april klaar voor gebruik en goed toegankelijk voor een brede doelgroep. Deventer gaat als eerstvolgende locatie open. Landelijk is de verwachting dat de beschikbaarheid van voldoende vaccins steeds stabieler wordt. Met de grotere leveringen van soorten vaccins zullen ook partijen als de huisartsen meer gaan vaccineren.

Wie wanneer een vaccinatie
GGD IJsselland volgt de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid wie wanneer aan de beurt is. Deze volgorde is een paar keer aangepast op advies van de Gezondheidsraad, maar inmiddels zijn al heel veel ouderen en zorgmedewerkers gevaccineerd. Strategisch manager Margreet Algera: “We ontvangen nu ook zorgmedewerkers uit bijvoorbeeld de thuiszorg en de eerste 79- en 78-jarigen hebben hun uitnodiging van het RIVM binnen. Het RIVM verstuurt deze uitnodigingen verspreid naar steeds jongere mensen, zodat de afsprakenlijn en afsprakenwebsite goed bereikbaar zijn. Mensen kunnen zelf kiezen bij welke locatie zij de afspraak maken. Dat kan ook buiten de eigen GGD-regio.”

Meer informatie
Op de website van GGD IJsselland staat een speciale webpagina met informatie over de coronavaccinatie.

Gerelateerde artikelen