Open dagen CTP Veldzicht goed bezocht

Binnen de hekken en muren van Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug was het afgelopen zaterdag en zondag veel drukker dan normaal. Ruim 600 personen kwamen kijken hoe de kliniek eruitziet en hoe de 172 patiënten hier behandeld worden.

De bezoekers waren allemaal familieleden of bekenden van personeel dat werkzaam is in Veldzicht. Allemaal waren ze nieuwsgierig hoe de patiënten op een humane, respectvolle, professionele, veilige en verantwoorde wijze behandeld worden. Het was niet zonder reden dat ditmaal juist familieleden de kans kregen om een kijkje te komen nemen. De dodelijke steekpartij van vorig jaar heeft zeker een rol gespeeld bij het organiseren van deze familie open dagen. Toen had een patiënt een sociotherapeute van Veldzicht en zichzelf om het leven gebracht.

 

“In Veldzicht werken we met complexe patiënten, het werk is uitdagend en vraagt veel van de collega’s. Het is daarom erg belangrijk dat iemand na het werk z’n verhaal kwijt kan bij zijn familie of vrienden. En ook dat zij de context goed begrijpen, dat kan alleen als ze een goed beeld hebben van de werkplek”, zegt Maaike Philippi, directeur behandeling van CTP Veldzicht.

De steekpartij heeft nogal wat voeten in aarde gehad bij personeel en hun familie en bekenden. Dat heeft de nodige vraagtekens gezet. “Is het wel veilig en vertrouwd om in Veldzicht te werken? Dat ingrijpende incident blijft een litteken en zullen we nooit vergeten. Maar Veldzicht is veel meer dan alleen die vreselijke gebeurtenis. Het helpt wanneer familie en vrienden kunnen zien hoe de kliniek eruitziet. Ook wat we hier dag in dag uit met zijn allen doen om hier veilig en met plezier te werken,” laat Maaike Philippi weten.

 

Laten zien hoe het binnen is

De familie van medewerkster Diana kijkt met interesse rond in Veldzicht. Diana: “Ze maakten zich nooit zorgen over mij in Veldzicht, maar na het incident hebben we daar natuurlijk wel over gesproken. Ik ben blij dat ik ze nu kan laten zien hoe het binnen is. Ze krijgen echte beelden bij de dingen die ik vertel.”

 

Aan een tafeltje zit behandelaar Andrea met familie en vrienden. Vriendin Nienke: “Het is bijzonder om dit instituut van binnen te bekijken en in contact te komen met de patiënten en te spreken met personeel. Als werkende heb je allemaal wel eens een slechte dag waarop je wat minder fit bent. De mensen hier moeten iedere dag scherp zijn. De regels volgen en er staan als het erop aan komt. Ik heb daar veel respect voor.”

 

Nog één open dag

Bezoekers van de familie open dag werden zaterdag en zondag rondgeleid over de verschillende afdelingen binnen Veldzicht. Daarbij konden zij in gesprek met tal van medewerkers en kwamen op enkele plekken binnen de kliniek ook patiënten tegen. Zaterdag 25 maart is de derde en laatste familie open dag. Verspreid over drie dagen komt het bezoekersaantal daarmee op bijna duizend personen.

 

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Dienst Justitiële Inrichtingen

Gerelateerde berichten