St. Patricksfestival in Zaal Veenlust

Bergentheim heeft een hele speciale band met Ierland. Sinds enkele jaren speelt de Ierse band The Logues de muzikale hoofdrol tijdens de Bergentheimse versie van Saint Patricksday.

Het doet wat wonderlijk aan. Een Ierse band die een lofzang houdt op het dorpje Bergentheim. Maar de formatie The Logues koestert dan ook een bijzondere band met het dorp onder de rook van Hardenberg. Sinds enkele jaren speelt de Ierse band de muzikale hoofdrol tijdens de Bergentheimse versie van Saint Patrick’s Day.

 

St. Patrick’s Day

De culturele en religieuze feestdag in Ierland is vernoemd naar Sint-Patricius, de patroonheilige van Ierland. Wellicht van Ierse oorsprong, maar deze heilige dag wordt wereldwijd gevierd. Met muziek, dans en de onvermijdelijke donkere Guinness-pint.

Sinds enkele jaren gebeurt dit dus ook in Bergentheim. Een evenement waarvoor The Logues speciaal komen overvliegen. En waarbij steevast het ‘Iers-Bergentheims’ volkslied ‘Yvonne John’ op de repertoirelijst prijkt. In de eerste zin refereert de zanger meteen aan die allereerste liefdevolle ontmoeting: “The first time I saw you it was in Burkenthaim’, zoals Bergentheim in het Iers klinkt.

 

Hendrik Haverkamp

Een ander opvallend liedje op het repertoire is de Ierse versie van de Normaalklassieker ‘Hendrik Haverkamp’. Waarbij Hendrik en zijn capriolen in fonetisch Iers worden bezongen. Bij voorgaande edities kwamen honderden in groen gestoken feestvierders naar Zaal Veenlust. Maar omdat de bruiloftszaal niet groot genoeg bleek, moest eigenaar Tony Binnenmars – met pijn in het hart – tientallen mensen teleurgesteld weer naar huis sturen.

 

Over andere boeg

Daarop werd besloten het over een andere boeg te gooien. Door niet alleen de bruiloftszaal, maar de gehele horecaruimte open te stellen. “Onder meer voor het wat oudere publiek, dat wellicht even rustig willen zitten genieten van de muziek.” In het café is er bovendien alle ruimte voor het nuttigen van de speciale Ierse Angus burger, een pint Guinness of verschillende soorten Ierse whisky’s.

The Logues treedt op door heel Europa en doet sinds een jaar of tien ook Nederlandse festivals aan. Met name in Oost-Nederland. Het repertoire van The Logues bestaat uit Ierse meezingers afgewisseld met covers van onder meer Bruce Springsteen, The Pogues, Van Morrisson en Steve Earl. Zaterdag 25 maart is Zaal Veenlust weer in Iers-groen uitgedost.

Het is de old skool rockband Tennessee Aces die om 20.00 uur de muzikale aftrap verricht. Voor zangeres Lotte uit Oud Bergentheim zal dit weer haar eerste optreden zijn nadat ze moeder is geworden van Mik. Verder zijn er in het café doorlopend akoestische optredens van lokale artiesten.
Tickets zijn verkrijgbaar via tentfeesten.nl. Zaal Veenlust is te vinden aan de Kanaalweg West 78, het evenement begint om 20.00 uur.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten