Ommen ondersteunt SchuldHulpMaatje

De gemeente Ommen is bereid tot samenwerking met SchuldHulpMaatje in Ommen. Hiervoor is door beide partijen onlangs een overeenkomst ondertekend.

Wethouder Bart Jaspers Faijer tekende namens de gemeente Ommen onlangs een intentieverklaring met de nieuwe afdeling van SchuldHulpMaatje in Ommen. Hiermee bevestigt de gemeente kennis te hebben genomen van de start van SchuldHulpMaatje in Ommen. Daarnaast is de gemeente bereid tot samenwerking.

 

SchuldHulpMaatje kan veel betekenen voor een effectieve uitvoering van preventie en vroege signalering van schulden en armoede in de gemeente. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje nemen ambtenaren veel werk uit handen, wat de gemeente geld bespaart. Zij hebben tijd voor persoonlijke begeleiding en werken aan financiële zelfredzaamheid van de cliënt. Onderwerpen als verantwoordelijkheid en gedrag gaan zij daarbij niet uit de weg.

 

Wethouder Jaspers Faijer: “De activiteiten van SchuldHulpMaatje zien we als netwerkversterking. Het is aanvullend op professionele hulpverlening en op een organisatie als Humanitas. We streven allemaal naar een armoedevrij Ommen. SchuldHulpMaatje maakt zich onder meer sterk voor vroegtijdige signalering van schuldenproblematiek. Hoe eerder problemen gesignaleerd worden, des te beter en sneller er hulp geboden kan worden.”

 

Persoonlijke begeleiding

De nieuwe afdeling van SchuldHulpMaatje in Ommen is een stichting, met een bestuur dat toezicht houdt op alle activiteiten. De stichting heeft als doel mensen met financiële problemen te helpen via persoonlijke begeleiding. Daarvoor zijn de maatjes, die werken op vrijwillige basis. De hulp bestaat onder meer uit het ordenen van de administratie, een persoonlijk financieel plan maken en mentale ondersteuning. In de begeleiding staat gedragsverandering van de hulpvrager en het stimuleren van zelfredzaamheid centraal.

 

Landelijke organisatie

Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland is landelijk actief met meer dan honderd locaties. Vanuit een christelijke identiteit wil de organisatie er zijn voor iedereen met schuldenproblematiek. Samen met Daarbij wordt actief de samenwerking gezocht met overheden en maatschappelijke organisaties. Alles wat SchuldHulpMaatje doet is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken.

Zo kunnen zij op tijd hulp bieden via internet. Er wordt gewerkt met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Ook de vrijwilligers in Ommen volgen een driedaagse training, voordat zij als maatje aan een hulpvrager worden gekoppeld.

 


Fotobijschrift: Wethouder Jaspers Faijer (rechts) tekent de intentieverklaring in bijzijn van Klaas Schaap (voorzitter SchuldHulpMaatje Ommen)

 Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Ommen

Gerelateerde berichten