Oktober in het teken van Brandpreventieweken

Het is sinds 1 juli verplicht en het redt levens: rookmelders. Met deze boodschap zijn de landelijke brandpreventieweken gestart. Van maandag 3 oktober tot maandag 31 oktober wordt er extra aandacht gegeven aan brandveiligheid in en rondom het huis.

Tijdens deze weken roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in je huis. Niet zo zozeer om een brand te voorkomen, maar om je te waarschuwen als het nodig is. Zo kan je jezelf zo snel mogelijk veilig stellen en de brandweer bellen.

En dan kan de gedachte opkomen van: “Maar ik word echt wel wakker van brand”. Helaas is het tegendeel waar. Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Daardoor word jij niet wakker van rook, maar een goed werkende rookmelder wel. En dat is voor jou veilig, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo heeft iedereen een veilige woonomgeving.

Verplicht
Juist omdat het zoveel meer veiliger is, zijn rookmelders sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht. Dat betekent dat je op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder moet hebben hangen. Weet je niet waar je moet beginnen? Op www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden.

IJssellandse twist
De wettelijke verplichting werd onder de aandacht gebracht met de campagne “Check-koop-plak”. Met deze campagne werd opgeroepen om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. In de regio IJsselland werd hier aandacht aan besteed met een IJssellandse twist. Zo waren de elf burgemeesters van onze regio te zien op online kanalen, advertenties in lokale kranten en op reclameborden langs wegen. Om op die manier het goede voorbeeld te laten zien door een rookmelder aan het plafond te plaatsen.

Dezelfde boodschap dragen ze nu weer uit tijdens de brandpreventieweken. Het kan niet zo vaak mogelijk benoemd worden: rookmelders redden levens. Dus check rookmelders.nl. Dan weet je binnen een paar minuten hoeveel jij er nodig hebt in jouw thuissituatie. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo zorg je voor jouw veiligheid èn die van je dierbaren.

Tekst: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten