Noud en Julia populaire namen in Overijssel

Noud en Julia worden in Overijssel de populairste babynamen van 2023. Dit voorspelt kaartenwebshop Kaartje2go op basis van interne data van het eerste kwartaal van dit jaar.

 

In Overijssel zijn bij de jongetjes Noud, Jesse en Sef favoriet. Bij de meisjes wordt verwacht dat Julia, Tess en Elin de populairste babynamen zijn. Uit verdiepend onderzoek van Kaartje2go blijkt dat 61% van de Nederlanders waarde hecht aan een naam die niet zo vaak voorkomt. De kaartenwebshop ondervroeg hiervoor ruim 1.700 Nederlanders. Een babynaam op het oog die ineens ‘gestolen’ wordt door een familielid, vriend of kennis? Een op de tien respondenten overkwam het. Het vaakst ging het om een kennis die er met de naam vandoor ging.

 

Geheimpje bewaren

Ruim een kwart van de toekomstige ouders geeft aan wel wat discussie te hebben gehad over de naam van hun kleintje. Toch hakte het grootste gedeelte van de stellen de knoop vrij snel door. Na ongeveer vier tot vijf maanden zwangerschap waren ze het eens over welke naam op het geboortekaartje zou komen te staan.  Ook is er een bijna net zo’n grote groep die de keuze uitstelde tot het laatste trimester.

Nederlanders staan niet te springen om de gekozen naam van tevoren al te delen. 86% wil de naam het liefst geheimhouden. Toch lukt dit niet bij iedereen: een op de tien geeft aan per ongeluk zijn mond voorbij gepraat te hebben als het gaat om de naam.

 

Geen spijt achteraf

De belangrijkste eis bij het kiezen van een naam is de match tussen voor- en achternaam.  Bijna de helft van de respondenten zegt dit de belangrijkste voorwaarde te vinden. “We kennen namelijk allemaal wel de ‘schaamnamen’ zoals W.C. Pot, Anna Nas of Felice Dekens. Het is toch pijnlijk als je hier achteraf niet goed over na hebt gedacht”, zegt Marleen Riemersma, naamexpert bij Babynamen.nl.

Een iets kleiner gedeelte (44%) zegt dat de naam makkelijk uit te spreken moet zijn. “Ik moet namelijk altijd mijn eigen naam herhalen of spellen als mensen vragen hoe ik heet”, geeft een van de respondenten aan. Op een gedeelde derde plek staat de voorkeur voor een korte naam en het feit dat de naam bij de namen van de andere kinderen moet passen (40%).

 

Meer onderzoeksresultaten en het namenoverzicht per provincie zijn hier te vinden.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Kaartje2go

Gerelateerde artikelen