Lezing ‘Planten op reis’ in Ommen

‘Planten op reis’. Daarover houdt Hans Ringers uit Dieren op dinsdag 15 november, op uitnodiging van Groei en Bloei, een lezing in theater de Carrousel in Ommen.

Tegenwoordig is het heel makkelijk om in een tuincentrum of kwekerij onze tuin te vullen met planten van over de hele wereld.  Planten waren in het verleden niet zo eenvoudig te krijgen, ze zijn er nu veelal dankzij pioniers. Deze plantverzamelaars -planthunters in het Engels, dus jagers- riskeerden hun leven en landen voerden er zelfs oorlogen over of werden rijk van de handel in planten. Zo is nu driekwart van de planten wereldwijd ontdekt, maar een kwart nog niet! Veel planten worden als gevolg van milieuvervuiling of klimaatverandering met uitsterven bedreigd, vandaar de noodzaak voor het behoud van biodiversiteit, anders verliezen we planten die nuttig kunnen zijn voor toekomstige generaties, voordat die planten zelfs ontdekt zijn!

 

Avond met bijzonder verhaal

Kortom het wordt een avond over planten met een bijzonder verhaal. Hans Ringers neemt je dinsdag 15 november mee op een wereldreis langs opmerkelijke planten met een bijzonder verhaal. Over de ananas bijvoorbeeld, de tulpengekte, ontdekking van planten in de nieuwe wereld, zoektochten. Maar ook ontberingen van de plantenjagers die thuiskwamen met voor ons nu gewone tuinplanten, en hoe dat vandaag de dag in z’n werk gaat met plantenjagers en nieuw ontdekte planten. Ringers vertelt over planten die hier in het verre verleden naartoe zijn gehaald door plantenjagers, hedendaagse plantenzoekers en ook de gevolgen van invasieve planten. Zijn lezing gaat over planten, die nu veelal gewoon zijn maar vroeger toch heel bijzonder waren.

Invasieve exotische plantensoorten

Invasieve exotische plantensoorten, zijn soorten die van nature niet in Nederland voorkomen. Meestal komen deze exoten door menselijk handelen in ons land terecht. Transport, handel en toerisme zijn de belangrijkste routes. Een klein deel van de exoten kunnen zich permanent vestigen in onze natuur. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals bacteriën, schimmels, insecten en concurrerende plantensoorten kunnen ze zich hier snel vermeerderen. Dan spreken we van invasieve exoten. Deze soorten zorgen voor veel schade en overlast omdat ze sterk woekeren en moeilijk te bestrijden zijn.

Groei en Bloei verzorgt vaker lezingen voor haar leden. Maar ook worden voor de leden diverse workshops georganiseerd. Je kunt zelfs meedoen aan een kampioenschap bloemschikken.

Datum:     Dinsdag 15 november 2022

Locatie:    Theaterzaal de Caroussel, Van Reeuwijkstraat 5, 7731 EH Ommen

Aanvang:  20.00 uur

Kosten:     Gratis voor leden Groei & Bloei, niet-leden betalen 5 euro entree.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde berichten