Leerlingen maken Stolpersteine schoon

Leerlingen van De Nieuwe Veste in Hardenberg hebben donderdag de struikelstenen in Hardenberg schoongemaakt. Struikelstenen, of eigenlijk: Stolpersteine, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

De Solpersteine zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat. Daarin staan de namen van de Joodse inwoners gegraveerd, hun geboortejaar, de dag waarop ze zijn gedood en de plek waar dat is gebeurd. In de meeste gevallen Auschwitz en Sobibor. De leerlingen van De Nieuwe Veste hebben de struikelstenen geadopteerd. Zij nemen het werk over van de stichting Struikelstenen Hardenberg. Die stichting heeft samen met de Historische Vereniging Hardenberg sinds 2012 de stenen verzorgd die herinneren aan de Joodse Hardenbergers.

 

Voor de leerlingen is het schoonmaken dit jaar een afsluiting van het project ‘Todesfuge. Het adopteren van de struikelstenen door de middelbare school aan de Piet Heinstraat houdt meer in dan het schoonmaken van de stenen. Door zich te verdiepen in het verhaal van deze Joodse Hardenbergers houdt de huidige generatie de herinnering aan hen levend.

Koper poetsen

Onder leiding van geschiedenisdocente Barbara Dijke hebben leerlingen van klas 3 havo/vwo de 36 struikelstenen, die in de straten van Hardenberg-centrum zijn geplaatst, schoongemaakt. En dit bleek ook hard nodig. De stenen waren vies en dof. Hierdoor vielen ze niet meer op in de straten. Het schoonmaken deden de leerlingen met een schoonmaakmiddel. Om de struikelstenen weer goed te laten glimmen werd koperpoets gebruikt. Alleen het koper poetsen bleek nogal lastig, want hoe moet dat nu ook weer precies? Toch is het na wat aanwijzingen goed gelukt. De stenen glimmen weer en vallen nu weer goed op tussen de straatklinkers.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten