Leerlingen De Regenboog maken eigen schooltuin

Groep 8 van De Regenboog in Slagharen heeft hun eigen schooltuin gemaakt. In het kader van ‘Ervaringsgericht werken’ hebben de leerlingen zelf het ontwerp gemaakt en zijn druk bezig om de plannen uit te voeren.

“We hebben straks een mooie plek voor ons afscheidsfeestje. Als we dan een gezellige barbecue hebben op ons eigen gemaakte plekje, heb je ook echt iets om trots op te zijn. Daarna kunnen andere groepen het ook gaan gebruiken”, het zijn de woorden van Luca uit groep 8 van De Regenboog uit Slagharen waar ze met een project zijn gestart waarbij de kinderen hun eigen schooltuin creëren.

 

Vanuit het lokaal van groep 8 wordt er uitgekeken op de plek waar het project plaatsvindt. “Het idee is spontaan ontstaan”, vertelt leerkracht Monique van der Wetering. “Ik heb de kinderen vervolgens de vrije hand gegeven. Ze moesten zelf met ideeën en een ontwerp komen. Vervolgens lag het initiatief bij de kinderen om tot een praktische uitvoering te komen. Zo zijn ze inmiddels zelf op zoek gegaan naar materialen en hebben ze hier zelfs bedrijven voor benaderd. De komende periode gaan ze hier mee verder. We werken op deze manier ervaringsgericht.”

 

Saaie tuin wordt omgetoverd

Luca vertelt enthousiast verder. “We vonden het met z’n allen maar een saaie tuin. Eerst hebben we zelf een 3D-ontwerp gemaakt op de tablet. We zijn daarna aan de slag gegaan, waarbij we zonder hulp van de juffen van alles hebben geregeld. Zo staan er inmiddels een groot aantal pallets waar we een bank van gaan maken. Een aantal klasgenoten hebben naar bedrijven gebeld om zo veel mogelijk gratis spullen te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt. Het was best wel spannend, maar we waren daarna ontzettend trots dat het gelukt is.”

 

Samen met z’n klasgenoten kijkt hij uit naar de komende periode. “We gaan dan verder met de bank. Daarvoor willen we ook nog gratis kussens regelen.  Ook zijn we al bezig met het graven van een zitkuil. Daar komt ook een vuurkorf te staan. De komende tijd zullen er vast nog wel nieuwe ideeën ontstaan.”

 

 

Op foto: leerlingen Luca en Gylano met het ontwerp (Foto: Onderwijsstichting Arcade/Gerjo Stegeman)

 

 

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde artikelen