Kerktorens in centrum Hardenberg gerestaureerd

Twee kerktorens in het centrum van Hardenberg kunnen weer jaren vooruit! In het kader van een grootonderhoudsplan stonden de torens van de Höftekerk en de Stephanuskerk er sinds mei 2022 wat kaal bij.

De hanen, het kruis en andere zaken waren eraf gehaald om ze eens goed onder handen te kunnen nemen. Er werden ook diverse andere restauratieve werkzaamheden uitgevoerd aan het leiendak en de dakgoten. Afgelopen week vond de afronding plaats met het terugplaatsen van alles wat op de kerktoren hoort.  Donderdag was eerst de Höftekerk aan de beurt en werd de fraai vergulde haan teruggeplaatst. Dat deed leidekkersbedrijf D. Koenders uit Neede.

 

De toren van de Stephanuskerk was vrijdagmorgen aan de beurt. Ook daar hadden de mensen van Koenders al hun monumentenzorg en restauratiekwaliteit nodig om de drie symbolen terug te plaatsen. Eerst het kruis als het kernsymbool van het christelijke evangelie. Daarna kwam de ‘gouden’ haan aan de beurt als symbool voor trouw aan het geloof maar ook fungerend als windrichtingwijzer.

En ten slotte werd de eveneens vergulde bol teruggeplaatst. Van de glans van de bol is bekend dat men dacht daarmee kwade geesten te verjagen. Deze bol bevat ook de stalen koker waarin de bouwdocumenten hun vast archiefplek hebben. Van elke restauratie bevindt zich daarin een kort verslag, zo ook van deze restauratie in 2022. Ten slotte moesten de mannen vanuit de hoogwerker de bliksemafleider nog aanbrengen.

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Harry Kruiper, Jeroen Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Aart Mulder
Bron: PKN Hardenberg-Heemse

 

Gerelateerde artikelen