Insectenhotel bij Koppel grotendeels hersteld

Ruim een halfjaar geleden (in april) kwam dit forse insectenhotel in de Koppeltuinen te staan. Een mooie aanwinst voor de Koppel! Helaas was het insectenhotel op een zwoele zomeravond doelwit van vandalen. Daardoor kon het maar deels ingericht worden.

In 2014 won Hillie Waning-Vos een insectenhotel als aanmoedigingsprijs van Landschap Overijssel. Hillie ontving deze, omdat zij jongeren van het Vechtdal College en De Zeven Linden uit Dedemsvaart, hielp met hun maatschappelijke stage rondom o.a. het Kotermeer.

Hillie is als vrijwilliger bij de Koppel vaak te vinden om met jeugd in de Koppeltuinen te werken. Daarom wilde Hillie dat het insectenhotel een mooie plaats in de Koppeltuinen in Hardenberg kreeg. Echter het insectenhotel is afgelopen zomer het doelwit geworden van vandalen.

 

Vlakbij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg zit het RIBW. Bij deze werkplaats aan de Stuwdijk, zijn veel handige mensen te vinden. Zij draaien voor reparatieklussen met hout hun hand niet om. Zij boden aan om te helpen met repareren en op 10 november werd begonnen met het herstel van het hotel. Voor het eind van deze maand zal het insectenhotel gereed zijn om ‘gasten’ te ontvangen.

Egels hebben het moeilijk

Ook aan de egel wordt gedacht. Onderin het hotel komt nu ook een ruimte voor de egel, er komt een plank geplaatst met een opening. Het is namelijk niet best gesteld met de egel in Nederland. Sinds midden jaren 90 is de populatie met meer dan 50 procent afgenomen. Het verdwijnen van het natuurlijk leefgebied en de verstedelijking, spelen daarin een belangrijke rol. Daarom wordt mensen geadviseerd om blad in de tuinen te laten liggen. Egels kunnen daar een plekje voor hun winterslaap in vinden en voor die tijd erin rondscharrelen om nog een insect te verschalken.

Voor vragen of tips, bel of mail De Koppel via (0523) 27 33 88 of info@dekoppel.com.
De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 in Hardenberg.
Bij De Koppel is het Startpunt duurzaam Hardenberg te vinden.
Tevens is De Koppel een van de 5 Anjerpunten in het Vechtdal.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: De Koppel Hardenberg

Gerelateerde berichten