Waterschap hoopt op nat voorjaar

Daar waar het neerslagtekort in het westen en noorden van Nederland wat afneemt, wil het bij ons in het oosten maar niet gaan regenen. Waterschap Vechtstromen maakt zich flinke zorgen om deze blijvende droogte en hoopt op een nat voorjaar.

In het oosten van Nederland wil het maar niet gaan regenen. Tenminste niet genoeg volgens waterschap Vechtstromen. Hier en daar valt er een buitje, maar dit is lang niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden. Die staan dan ook nog steeds erg laag. Er is nog steeds erg veel neerslag nodig om het voorjaar in te kunnen gaan met normale grondwaterstanden.

Daar waar het waterschapgebied in de regio van Vechtstromen volledig afhankelijk is van regenwater – met name de hoge zandgronden in Twente – is er in de afgelopen weken onvoldoende regen gevallen om het neerslagtekort te laten dalen. In het noordelijk deel van waterschapgebied Vechtstromen is meer regen gevallen, maar het tekort ligt daar nu ook boven de lijn van 5% droogte jaren. De verwachte neerslag voor de komende week zal het tekort ook niet verder laten afnemen.

 

Neerslagtekort

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is gedaald en staat nu ruim onder de 5% droogste jaren. Op weerstation Twente wordt nog steeds een flink neerslagtekort van 301 mm gemeten. Dat tekort zal naar verwachting de komende tijd gelijk blijven. Het neerslagtekort op weerstation Hoogeveen ligt met 160 mm ook weer ruim boven de lokale 5% droogste jaren. De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.

 

Oppervlaktewater

In het beheergebied van Vechtstromen blijven ze de stuwen op de meeste plekken op zomerpeil houden. Dit om zo veel mogelijk neerslag vast te houden. Er wordt maatwerk geleverd en er wordt ingespeeld op de actuele en specifieke situatie ter plaatse.

 

Grondwaterstanden

Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich nog steeds ruim onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied. Met komende weersverwachting zal de grondwaterstand gelijk blijven. Dit is zorgelijk volgens het waterschap. “We blijven ons inspannen en nemen maatregelen om water zo lang mogelijk in ons gebied vast te houden met stuwen. De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen we met elke neerslag aan te vullen, maar dan moet er wel neerslag vallen. We hopen dan ook  dat er de aankomende 5 maanden voldoende neerslag valt om dit te bewerkstelligen”, laat waterschap Vechtstromen weten.

 

Waterkwaliteit

Door lage temperaturen en af en toe regen is de waterkwaliteit op de meeste plekken hersteld, omdat kouder water meer zuurstof kan bevatten. Ziet u toch happende of dode vissen, of andere problemen in het oppervlaktewater, meld het aan het waterschap, dan kunnen zij kijken of en welke maatregelen we moeten nemen.

Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten