Inhaalcampagne HPV-vaccinatie van start

GGD IJsselland is gestart met een inhaalcampagne HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker.
 

Begin 2023 hebben ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen een uitnodiging van het RIVM voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) ontvangen. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. Ongeveer de helft van de vrouwen in deze leeftijdscategorie is al op jongere leeftijd gevaccineerd. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker. Daarom start het RIVM in nauwe samenwerking met de GGD-en een inhaalcampagne voor jongvolwassenen.

 

Vaccinatielocaties in Zwolle, Hardenberg en Deventer

In de regio IJsselland worden zo’n 40.000 jongvolwassenen uitgenodigd. Zij kunnen een afspraak maken voor een HPV-vaccinatie in Zwolle, Deventer en Hardenberg. De start is op 8 februari in Hardenberg. Margot Baardse, Staf-arts GGD IJsselland: “Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.”

 

Een afspraak maken is heel eenvoudig

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog geen twee HPV-vaccinaties heeft gehad ontvangt een uitnodiging. Met de uitnodiging kunnen zij (alleen in 2023 kosteloos) een afspraak maken voor de HPV-vaccinaties via www.hpvafspraak.nl of door te bellen naar 0800 -1608 (tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten). GGD IJsselland verwacht dat zo’n 60% van de jongvolwassenen zich laat vaccineren. Informatie kunnen zij vinden op www.hpvkeuzehulp.nl.

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bronnen: GGD IJsselland

Gerelateerde berichten