HPV-vaccinatie jongeren op meer locaties

Jongvolwassenen van 19 tot en met 26 jaar kunnen vanaf 1 mei op meer plaatsen in de regio IJsselland een gratis HPV-vaccinatie halen.

Jongvolwassenen konden al voor een prik terecht in Zwolle, Deventer en Hardenberg. Vanaf 1 mei kunnen ze de prik ook halen in Dalfsen, Hasselt, Kampen, Ommen, Olst, Staphorst en Steenwijk. Zij zijn welkom met én zonder afspraak. Zo maakt GGD IJsselland het voor deze groep nog makkelijker om een HPV-vaccinatie te halen.

 

Vaccinatie alleen in 2023 gratis

Alleen in 2023 worden de HPV-vaccinaties voor jongvolwassenen vergoed. Voor een optimale bescherming zijn twee vaccinaties nodig. Tussen de 1e en 2e vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten. Daarom wordt geadviseerd om de eerste prik uiterlijk in mei of juni te halen. Zo kan ook de tweede prik dit jaar gratis gehaald worden. Vanaf 2024 betaal je zo’n 175 euro per vaccinatie.

 

HPV-vaccinatie beschermt tegen 6 soorten kanker

Ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 hebben een uitnodiging van het RIVM voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) ontvangen. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.

 

Met én zonder afspraak welkom

Iedereen die nog geen twee HPV-vaccinaties heeft gehad, kan een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl of door te bellen naar 0800 -1608. Maar je kunt ook zonder afspraak langs gaan. Meer informatie is te vinden op www.hpvkeuzehulp.nl.

Alle locaties en openingstijden staan op ggdijsselland.nl/hpv-vaccinatie-2023


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten