Harnbarg Metalfest laat Hardenberg schudden

Harnbarg Metalfest heeft Hardenberg doen schudden dit weekend. Gebouw de Hoogenweg was vrijdag en zaterdag het podium van snoeiharde metal. Twee dagen lang gaven diverse bands uit heel Europa een optreden in het wijkgebouw in Hoogenweg.


Het was even spannend voor de organisatie omdat de kaartverkoop in de voorverkoop niet was wat ze gehoopt hadden, volgens Gertie Docter, de organisator van dit festival. Toch was hij blij verrast hoeveel mensen er toch nog gekomen zijn en een kaartje hebben gekocht bij de kassa aan de deur. De zaal in Hoogenweg was gezellig gevuld en aan de sfeer lag het zeker niet. Bijzonder is dat bezoekers van dit soort festivals er uitzien als ruige mensen. Als je eenmaal binnenstapt, stap je in een warm bad waar eigenlijk iedereen elkaar wel kent en er een sfeer hangt van vriendschap.

 

Moshpit

Als je ooit wel eens bij een hardrock concert geweest bent, dan herken je het wel: een groepje mensen, meestal een beetje vooraan, recht voor het podium, die zich nogal wild gedragen en alleen maar tegen elkaar op lopen te beuken. Dat is nou een moshpit. Moshen is het beuken, en de pit is het geheel van moshende mensen. Tegenwoordig zie je ook steeds meer vriendschappelijke pits. Dat zijn pits waarin mensen moshen omdat het gezellig is, omdat ze het leuk vinden. Mensen die per ongeluk op de grond vallen, worden door de rest weer overeind geholpen. Verloren schoenen worden teruggezocht en iedereen let een beetje op elkaar. Dit was ook in gebouw Hoogenweg zo.

 

Goed geoliede machine

Bij binnenkomst was er eerst een metal markt waar je een T-shirt van het festival, merchandise en diverse bij deze wereld horende attributen kon aanschaffen. Voor een biertje en een hamburger kon je terecht aan de bar. De bands volgden elkaar op en lieten hun grunts (soort van lage keel zang) door de speakers galmen. Het geluid en het licht was perfect voor elkaar. Ook dit had Gertie Docter lokaal geregeld met het bedrijf Showtime uit Hardenberg. Het hele festival liep als een goed geoliede machine, wat helemaal gerund wordt door vrijwilligers. Vrijwilligers die uit pure liefde voor deze muziek en de beleving, dit soort weekenden in stand proberen te houden.

Gertie Docter spreekt van een zeer geslaagd festival. Tevens vertelt hij enthousiast dat er volgend jaar oktober een vierde editie van Harnbarg Metalfest plaatsvindt. Voor deze editie is al een aantal bands bekendgemaakt en zijn zelfs al kaarten verkocht.


Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s en bron: Bas Schipper, Omroep NOOS

© Bas Schipper Photography

Gerelateerde berichten