Gratis cursus Palliatieve Terminale Zorg

Er is steeds meer vraag naar zorgvrijwilligers voor palliatieve terminale zorg. Daarom start dit najaar, bij voldoende aanmelding in de regio Hardenberg/Ommen, de gratis introductiecursus voor zorgvrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). De cursus wordt gegeven door Evenmens VPTZ.


Steeds meer mensen willen de laatste fase van hun leven thuis doorbrengen, omringd door mensen die van hen houden. Voor diegene die stervende is, is dat niet alleen een mooie laatste periode waarin men afscheid kan nemen van dierbaren, maar zeker ook een moeilijke. Want hoe ga je om met al je gevoelens? Gevoelens van enerzijds dankbaarheid, anderzijds angst voor pijn, verdriet of zorgen voor de mensen die achterblijven. Soms zijn mantelzorgers alleen niet voldoende. Een zorgvrijwilliger van Evenmens kan hierbij de welkome emotionele steun bieden.

 

Een zorgvrijwilliger, de VPTZ-vrijwilligers, biedt zorg en ondersteuning thuis, aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten. Dit doen zij zowel overdag als ’s nachts. Palliatieve of terminale zorg is vaak erg zwaar voor de mantelzorger. De zorgvrijwilligers van Evenmens ondersteunen de familie. Dit geeft ruimte om er even uit te gaan of ’s nachts goed te slapen. De VPTZ-vrijwilligers verrichten geen huishoudelijke of verpleegkundige taken.

 

Tijdens de introductiecursus VPTZ komen de volgende onderwerpen aan de orde: wat is VPTZ; organisatie van de palliatieve en terminale zorg; grenzen aangeven; communicatie; praktische verzorging; spiritualiteit; verlies; dood en rouw; een goede dood, euthanasie en palliatieve sedatie. Bij afsluiting van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat.

 

Staat u open voor bijzondere ontmoetingen?

Heeft u interesse in deze vorm van vrijwilligerswerk en wilt u deelnemen aan de cursus? Bent u die (nacht)zorgvrijwilliger uit de regio Hardenberg/Ommen die we zoeken? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de coördinatoren:
Ina Versmissen, Janny Broekhuis of Astrid van Galen.
Telefoonnummer: 0548 – 63 88 39 of e-mail: info@evenmens.nl.

Wilt u meer weten over de inzet van VPTZ-vrijwilligers bij u thuis?
Neem dan ook contact op via bovenstaande contactgegevens.

Bron: Evenmens

Gerelateerde berichten