Geslaagde 1e editie Maestro van De Broederband

Hoe haal je een populair en bekend amusementsprogramma van ‘Hilversum’ naar het
minder bekende maar wel beminde Beerzerveld? Gewoon, door het te doen. De eerste editie van Maestro – het concert – van muziekvereniging De Broederband uit de dorpen Beerze, Beerzerveld en Mariënberg mag als meer dan geslaagd in de boeken!

Jammer was wel dat door het onstuimige weer, bakken met regen, het concert in allerijl naar binnen moest worden verplaatst, naar de grote zaal van Café Geert.

Het mocht de pret niet drukken. Het angstzweet van de drie uitverkoren kandidaten kon nu worden uitgelegd als gewone regendruppels! Jaja…maak dat de kat maar wijs, er stond serieus wat op het spel. Een orkest dirigeren is geen sinecure! Het vereist nogal enige oefening.

Slechts enkele avonden repeteren

Op de vaderlandse televisie krijgen de bekende Nederlanders acht weken de tijd om zich tot een heuse aspirant-dirigent te ontwikkelen. De lat in Beerzerveld lag voor de drie kandidaten vele malen hoger. Slechts enkele avonden repeteren. Maar de drie bekende dorpsgenoten kweten zich uitstekend van hun zware taak!

Deelnemers

Namens Beerzerveld nam Herman Hutten de honneurs waar, voor Mariënberg kwam Eduard Bouwhuis in de arena en Leonard Koningswijk vertegenwoordigde buurtschap Beerze. Het werd een strijd op het scherpst van de snede. Want iedereen wilde winnen en dirigeerde het orkest van De Broederband naar grote hoogtes. De Broederband warmde het talrijke publiek op met een fraaie medley van grote hits uit de jaren tachtig en onder meer Sweet Caroline van Neil Diamond, maakte de aanwezige tongen los.

Troubadour

Troubadour Herman Potgieter was de presentator van dienst. Hij had als kleine jongen uit het naburige dorp Banthum altijd opgekeken naar De Broederband die regelmatig met de gemeentevlag van de Gemeente Hardenberg aan de haal ging. Nog steeds laat De Broederband horen dat het muzikaal wel snor zit! Ze walsten de drie, enigszins, amateur-dirigenten door de muziekstukken heen als ze het stokje even spreekwoordelijk kwijt waren. Alle drie moesten ze Second Waltz dirigeren, bekend geworden door André Rieu. Bouwhuis beet het spits af, gevolgd door Koningswijk en Hutten.

Vrije keuze

Hierna mochten ze hun vrije keuze dirigeren. Bouwhuis koos voor ‘Smoke on the Water’ van Deep Purple. Koningswijk ging voor ‘I Feel Good’ van James Brown en Herman Hutten liet de ‘Summer of ’69’ van Bryan Adams herbeleven.

De winnaar

En zoals bij elke wedstrijd kon er maar één de winnaar zijn. De jury, bestaande uit de vaste dirigent van De Broederband, Jan Jager – slagwerk instructeur Yannick Bergevoet en het lid met de kennis: Gerrit Jan Brinkhuis kwamen eenduidig met de conclusie dat Leonard Koningswijk de Maestro van de avond was. Hij ontving uit handen van Jager de eerste gouden Baton, winnaar 2023.

Op naar volgend jaar!

Het kan niet anders of volgend jaar staat de 2e editie van dit leuke evenement op de agenda! Kandidaten genoeg derhalve. Op een dorp is namelijk iedereen een beroemdheid! Maar pas op, het is niet alleen maar zwaaien met een stokje. Je stuurt als ware een heel orkest aan. Kortom, eigenlijk kende de avond geen verliezers en alleen maar winnaars met het magistrale orkest De Broederband als de spreekwoordelijke kers op de taart.
Volgend jaar gewoon weer!


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto’s: Alfred Dorgelo

Gerelateerde berichten