Gemeente pakt verkeersveiligheid aan

De rotonde Europaweg-Bruchterweg is een knooppunt in Hardenberg waar veel verkeer samen gebruik van moet maken. Omdat fietsers hier voor het gemotoriseerde verkeer in de zogenoemde “dode hoek” belanden én door de hogere snelheid van het fietsverkeer is gebleken dat dit het minst veilige verkeerspunt van Hardenberg is.

Daarom wordt deze rotonde aangepakt voor de kwetsbare fietser die hier gebruik van maakt. Door deze werkzaamheden zal er hinder worden ondervonden voor het verkeer wat deze rotonde moet passeren.

Gescheiden van rijbaan

De rotonde wordt zodanig aangepast dat de fietspaden worden gescheiden van de rijbaan zoals deze nu is, waardoor fietsers niet meer in de dode hoek kunnen belanden en voor het gemotoriseerde verkeer in beeld blijven. Tussen de rijbaan op de rotonde en het fietspad komt een zogeheten groenstrook van een paar meter. De gemeente Hardenberg heeft onderzoek gedaan voor een voorrangskruispunt of verkeerslichten maar het aapassen van de rotonde bleek het meest verkeersveilig en beter voor de doorstroming van het verkeer.

Puzzelen

In de loop van de jaren is de rotonde ingebouwd tussen het gemeentehuis, winkels en appartementen dat het wel even puzzelen was hoe dit nu het beste opgepakt kon worden. Een keerwand bij het gemeentehuis moet een stuk opschuiven en één boom komt hierdoor in het nauw, maar deze krijgt een geschikte nieuwe plek. Zolang er aanpassingen worden gedaan blijft de rotonde bereikbaar, maar zodra er nieuw asfalt gelegd moet worden gaat de rotonde helemaal dicht. Dit zal dan naar verwachting in twee nachten klaar zijn. De verwachting is dat de rotonde eind mei klaar zal zijn.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stock

 

Gerelateerde berichten