Eerste exemplaar boek Slag bij Ane officieel uitgereikt

‘De Slag bij Ane 1227, een slag, een veld en een klooster’, is de titel van een nieuw boek van de hand van Wim Visscher. In het Vechtdal Museum in Grambergen reikte de auteur onlangs het eerste exemplaar officieel uit aan een van de nazaten van de Coevordense kasteelheer, te weten jonkheer F.W.W.H. (Wolter) van Coeverden uit Arnhem.

 

Kennisinstituut

De in Nieuw Amsterdam wonende auteur Visscher is secretaris van de ‘Vereniging Herdenking Slag bij Ane’. Elk jaar organiseert de vereniging bij het steentjesmonument in Ane een herdenking met bloemlegging. Volgens Van Coeverden is de vereniging het ‘kennisinstituut’ van de Slag bij Ane, in het bijzonder hun secretaris Visscher. “Alles wat hij al jaren in zijn hoofd had staat dan nu ook op papier. Veel onderzoek ging er aan vooraf en waren er wel gegevens bekend dan ging Visscher het na of het allemaal klopte”, aldus van Coeverden, die zeer vereerd was om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen.

 

Boerenlegertje

De slag tussen de voor die tijd moderne ridderleger van de Utrechtse bisschop Otto II van Lippe en een eenvoudig boerenlegertje onder leiding van Rudolph van Coevorden was één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis. Bij de Drenten, maar ook grote delen van Noordoost Nederland, ging het om het winnen van hun vrijheid en hun zelfstandigheid.

 

Onrechtvaardige leenheer

Wim Visscher, 74 jaar, actief op juridisch en fiscaal terrein richtte zich na zijn werkzame periode op onderzoek en publicaties op de veenkoloniale geschiedenis van de noordelijke provincies. Het boek ‘De Slag bij Ane’ is het resultaat van vijf jaar intensief onderzoek in archieven en bibliotheken. Visscher constateerde dat in die tijd sprake was van groot onrecht begaan door een zeer onrechtvaardige leenheer. Zijn honger naar meer land moest de feodale bisschop met de dood bekopen op het slagveld in Ane evenals zijn zo’n 140 ridders.

 

Het boek met tal van illustraties telt 235 bladzijden en is verkrijgbaar in het Vechtdal Museum in Grambergen.
Foto: Wim Visscher (links) reikt het eerste exemplaar van zijn boek De Slag bij Ane 1227 uit aan Jhr. Wolter van Coeverden

Tekst en foto: Harry Woertink
Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten