Eerst zien, dan doen: verduurzamen

Wie wil verduurzamen, krijgt op de zaterdagen 29 oktober en 5 november de kans om een kijkje te nemen in één van de plusminus 500 duurzame woningen in Nederland.

Nu het steeds kouder wordt, kan de energierekening flink oplopen. Hierdoor wordt het voor mensen steeds urgenter om te besparen op gasverbruik. Maar hoe pak je dit precies aan? Als jij hier al ervaring mee hebt, kun je anderen helpen met jouw verhaal! Veel mensen willen de energierekening verlagen en dat kan op verschillende duurzame manieren. Doordat steeds meer mensen willen investeren in duurzaamheid, is het delen van tips en ervaringen meer in trek dan ooit.

Wat ooit begon als een lokaal initiatief op de Veluwe, groeide uit tot een landelijk onafhankelijk platform met bijna 2.000 enthousiaste deelnemers. Inmiddels viert de Nationale Duurzame Huizen Route dit jaar haar 10-jarig bestaan.

Niet alleen successen, maar ook missers

“Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route hebben bezoekers de kans om te kijken hoe een duurzame woning er bij anderen uitziet. Zo kunnen ze voor hun eigen woning een goed plan maken”, vertelt Eva Petra Simon, één van de oprichters. “De charme van dit concept is de toegankelijkheid. Je hoort niet alleen over de successen, maar ook over de missers. Die verhalen lees je niet zo snel online, maar worden in de beslotenheid van de woonkamer wel aan een bezoeker toevertrouwd. Juist ook deze verhalen kunnen heel leerzaam zijn.”

 

Nieuwe interesses

In 2013 stonden tijdens de eerste editie 175 huiseigenaren vol verwachting met de koffie en thee klaar voor bezoekers. Door de jaren heen groeide het aantal voorbeeldwoningen op het platform naar bijna 2.000. De bewoners staan online of tijdens een bezoek klaar om rondleidingen te geven, vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. Eén van de bezoekers vertelt enthousiast: “De huiseigenaar wist ontzettend veel te vertellen over hoe hij het proces heeft aangepakt en gaf goede tips!”

Al meer dan 30.000 bezoekers zijn deze tien jaar geholpen met verschillende ideeën en tips voor hun eigen woning. De eerste bezoekers wilden meer leren over pelletkachels, leemstuc en het integraal aanpakken van verduurzaming. Nu ligt de interesse vooral bij de warmtepomp, isoleren en ventilatie. Daarentegen zijn zonnepanelen altijd een populair onderwerp gebleven.

Inschrijven voor een bezoek

Op het onafhankelijke platform de Duurzame Huizen Route delen huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam bouwen en wonen. Ze vertellen hoe ze hun huis aanpasten met bijvoorbeeld isolatie, een (hybride)warmtepomp en zonnepanelen Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een bezoek via www.duurzamehuizenroute.nl. Per woning staan de openingstijden weergegeven.

Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verschillende partners, 153 gemeenten en 6 provincies.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Duurzame Huizen Route

Gerelateerde artikelen