Kringloop Hardenberg Gastheer voor SBS 6’s “Doe Maar Duurzaam”

Op woensdag 31 januari opende Kringloop Hardenberg de deuren voor het populaire televisieprogramma “Doe Maar Duurzaam” van SBS 6. Dit programma, dat sinds juli 2015 de kijkers informeert over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche, richtte zich ditmaal op duurzaamheid binnen een gemeente. De aflevering wordt naar verwachting uitgezonden op 9 of 10 maart.

“Doe Maar Duurzaam” biedt bedrijven een podium om hun duurzame producten of diensten op een informatieve wijze te presenteren. Elke aflevering belicht een ander thema, variërend van techniek tot agrarisch en van bouw tot ondernemen. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van alles wat met duurzaamheid te maken heeft, verdergaand dan de bekende aspecten zoals recyclen en zonnepanelen.

Kijkje achter de schermen

De opnames verliepen vlot, en binnen enkele uren waren alle beelden vastgelegd. Hoewel sommige verraste bezoekers liever niet op camera verschenen, vonden de meesten het interessant om een kijkje achter de schermen te nemen. Dit biedt een uniek inzicht in hoe een lokale kringloopwinkel een belangrijke rol speelt in duurzaamheidsinitiatieven binnen de gemeente.

Geschiedenis

De geschiedenis van Kringloop Hardenberg begon in 1987, op initiatief van de Hardenberger politiek. Destijds begonnen met één betaalde kracht en enkele vrijwilligers, had de organisatie als doelstelling het bevorderen van hergebruik van goederen en reststoffen en het creëren van werkgelegenheid. In de loop der jaren is het aantal medewerkers in loondienst gestaag gegroeid, en momenteel vinden 18 mensen er dagelijks werk, ondersteund door enthousiaste vrijwilligers.

Tractor en platte aanhangwagen

De inzameling van gebruikte artikelen begon lokaal in de gemeente Hardenberg met een tractor en platte aanhangwagen. Het eerste verkooppunt werd gevestigd aan de Burgemeester Schuitestraat. Met de jaren breidde niet alleen het personeelsbestand uit, maar ook het aantal winkels. Naast het oorspronkelijke verkooppunt aan de Burgemeester Schuitestraat werd een extra winkel geopend aan de Bruchterweg in Hardenberg, genaamd “’t Keerpunt.”

Sleutelrol

Met de naderende uitzending op SBS 6 krijgt Kringloop Hardenberg de kans om de gemeenschap te tonen hoe zij een sleutelrol speelt in duurzaamheid en hergebruik. Dit belooft een boeiende aflevering te worden, waarin de kijkers een inkijkje krijgen in de vele facetten van duurzaamheid binnen de gemeenschap.


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Susannah Meerloo

Gerelateerde berichten