ANWB automaatje zoekt vrijwilligers

Onlangs vierde ANWB AutoMaatje Hardenberg zijn vijfjarig jubileum. Het project, dat minder mobiele plaatsgenoten voorziet van vervoer dankzij de inzet van vrijwillige chauffeurs, is een succes gebleken in de gemeente Hardenberg. Niet gek dus dat er behoefte is aan meer vrijwilligers.

ANWB AutoMaatje is sinds de oprichting in 2019 explosief gegroeid. Wat begon met 27 deelnemers en 192 ritten per jaar, is inmiddels uitgegroeid tot 500 deelnemers die samen 2926 ritten per jaar maken. Veronique Reimer, coördinator en chauffeur bij AutoMaatje, geeft aan dat mond-tot-mondreclame een cruciale rol heeft gespeeld in deze groei: “We promoten het eigenlijk helemaal niet veel, maar mensen vertellen het door. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen!”

Succesformule

Volgens Marcel van der Veen, sociaal werker bij De Stuw en coördinator van AutoMaatje, ligt de formule van het in de structuur en flexibiliteit van het project. “Er zijn duidelijke afspraken en voorwaarden voor deelname. Het ophalen op de afgesproken tijd aan de voordeur is erg prettig voor velen. Ook is er ruimte voor het meenemen van een rollator of rolstoel. Door het persoonlijke contact tussen inwoners wordt er indirect gewerkt aan het bestrijden van eenzaamheid en worden sociale verbanden vergroot.”

Vrijwilligers

En dit succes is grotendeels te danken aan de vrijwilligers die bij Automaatje betrokken zijn, stelt Veronique: “De chauffeurs zijn ontzettend flexibel en denken altijd mee. Ook de planners zijn heel goed bezig. Die combinatie maakt van AutoMaatje een succes.” Naast vervoer bieden de chauffeurs vaak ook sociale ondersteuning aan de deelnemers, zoals een luisterend oor of hulp bij boodschappen.

Chauffeurs gezocht

Veronique hoopt in de toekomst meer chauffeurs (in de buitendorpen) te kunnen werven: “We zijn hard op zoek naar meer vrijwillige chauffeurs. Meer chauffeurs, met name in de buitendorpen, betekent dat we meer deelnemers kunnen bedienen.”

Oproep aan vrijwilligers

Heb je wat vrije tijd over en lijkt het jou leuk om te rijden voor Automaatje in de gemeente Hardenberg? Meld je dan aan als vrijwillige chauffeur bij ANWB AutoMaatje. Met jouw hulp kunnen we nog meer mensen vervoeren en ondersteunen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@destuw.nl of te bellen naar 0523 267 478.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: De Stuw

Gerelateerde berichten