Weten wa’j zegt

De voorjaarslezing van de Historische Vereniging Hardenberg e.o. wordt donderdag 18 april verzorgd door Harrie Scholtmeijer en Albert Bartels van de Overijsselacademie. Het onderwerp van hun lezing is de Nedersaksische streektaal

Harrie Scholtmeijer vertelt voor de pauze over de geschiedenis van streektaal. Hij zal ingaan op vragen als: waar komt ons dialect vandaan, wat is eigenlijk het verschil tussen een dialect en een taal, hoeveel verschillende dialecten zijn er nog in Overijssel?

Albert Bartelds geeft als gastdocent streektaallessen op het mbo, met name op scholen met zorg-opleidingen. Tijdens zijn lessen deelt hij zijn kennis over de geschiedenis van streektalen en verkent hij hun oorsprong. Die kennis zal hij ook delen met de bezoekers van de voorjaarslezing.

Hardenbergs woordenboek

Tijdens de lezing wordt ook het dialectwoordenboek van de werkgroep Dialect van de historische vereniging gepresenteerd. De leden van de werkgroep hebben vele jaren aan de samenstelling van het boek gewerkt. Vanaf 19 april is het boek te koop in het Infocentrum aan het Wilhelminaplein.

De streektaalavond begint om 20.00 uur, inloop 19.30 uur, en duurt zo’n anderhalf uur. Plaats van handeling is het LOC+, ingang Sportlaan in Hardenberg. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. De toegang is gratis.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Overijsselacademie via de Historische vereniging Hardenberg

Gerelateerde berichten