Start molenseizoen Hardenberg

Het molenseizoen van stadskorenmolen De Oelemölle in Hardenberg begint zaterdag 6 april. De molen is die dag te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur.

Nationale Molendag

De ‘officiële opening’ is op 11 mei, tijdens de Nationale Molendag. Dan worden de camera’s in gebruik genomen die bezoekers op de begane grond laten zien wat er op de bovenste verdiepingen gebeurt. De aanschaf en aanleg is onder meer mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabobank Vaart en Vechtstreek en de firma Loohuis.

Nieuwe handmolen

Die dag kan ook de nieuwe handmolen in gebruik worden genomen, een zogenoemde kweern. Die is speciaal gemaakt door molensteenmakerij Titulaer in Malden en is bedoeld om de jeugd zelf meel te laten malen. Dit educatief project is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Fonds Maatschappelijke Initiatieven van de gemeente Hardenberg.

Toegankelijkheid

Tijdens het molenseizoen, dat loopt tot eind oktober, is de Oelemölle iedere zaterdag gratis toegankelijk van 13.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers leiden de bezoekers rond, het molenwinkeltje is geopend en er is koffie en thee te koop. Om de huidige vrijwilligers een beetje te ontlasten hoopt de molenwerkgroep van de Historische Vereniging Hardenberg enkele nieuwelingen te kunnen begroeten. Voor info en contact zie www.oelemölle.com.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stock

Over de Oelemölle

De Oelemölle is een achtkantige, houten stellingmolen met de oorspronkelijke functie van korenmolen. De achtkant is met riet gedekt en gebouwd op een stenen onderkant. Ook de kap is met riet gedekt. De wieken hebben een vlucht van 24 meter.

Het in het riet aangebrachte jaartal 1533 kan niet op deze molen slaan, daarvoor is de constructie veel te jong. Waarschijnlijk slaat het op een oude standerdmolen, die hier vroeger gestaan zou hebben. De molen zelf komt waarschijnlijk uit 1870, deze datum staat ook in de bovenas van de molen.

In 1965 heeft de huidige eigenaar, de gemeente Hardenberg, de vervallen molen teruggekocht van een particulier en drie jaar later laten restaureren. De molen werd eind 1969 heropend waarbij het de functie van expositieruimte kreeg.

Gerelateerde berichten