Lezing: ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’

In samenwerking met HardenbergArt organiseert de Bibliotheek Hardenberg op dinsdag 16 april om 20:00 uur een lezing van Margaret Breukink: ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’.

Het duurde vele eeuwen voor vrouwen mochten lezen wat ze wilden. Ze moesten vooral borduren, bidden, kinderen opvoeden en koken. Deze deugdzame en opvoedende taken werden in toenemende mate bedreigd door het boek. Een vrouw die leest is een vrouw die zich afzondert. Er werd gesproken van zedenverwildering en ordeloosheid. De leeswoede van vrouwen werd gezien als een bedreiging, maar zelfs zedepreken konden de opmars van de lezende vrouw niet stuiten.

Kunstenaars en de lezende vrouw

Het motief van de lezende vrouw heeft kunstenaars altijd geïnspireerd. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en foto’s wordt de geschiedenis van enkele beroemde lezende vrouwen op de voet gevolgd.

Aanmelden lezing Margaret Breukink

Op een enthousiaste manier neemt kunsthistoricus Margaret Breukink ons op 16 april mee op een reis door de kunstgeschiedenis. Meld je aan voor deze boeiende avond op de website www.bibliotheekhardenberg.nl. De kosten zijn € 7,50 (incl. koffie/thee).


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Bibliotheek Hardenberg

Gerelateerde berichten