Expositie Erik Oldenhof bij HardenbergArt

HardenbergArt toont de komende maanden werk van Erik Oldenhof; een gevestigde naam in de internationale kunstwereld.

Geïnspireerd op landschappen doen zijn schilderijen soms denken aan luchtfoto’s van een geploegd stuk bouwland; met dikke pasteuze verf zijn rechte lijnen aangebracht op het doek, waardoor een interessant reliëf ontstaat. Bij nadere beschouwing zijn die lijnen echter niet zo strak, er zitten verdikkingen in de verflaag en oneffenheden die het geheel juist iets natuurlijks geven.

Abstract

Zijn meer recente werk bestaat uit tekeningen op papier, ook hier weer abstracte en vaak geometrische vormen, aangebracht met pen, penseel of houten spatels. Het interessante aan abstracte kunst is dat de beschouwer er een eigen interpretatie aan kan geven, het getoonde werk nodigt uit tot meditatie en een moment van rust. Door zijn opleiding aan de Rietveldacademie en Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, beide te Amsterdam, alsmede een studie bouwkunde, beschikt Oldenhof over een breed arsenaal aan technieken en een grondige kennis van kunststromingen.

Inspiratie

Een grote inspiratiebron is voor hem de ZERO-groep uit de jaren ’60, waarvan onder anderen Jan Schoonhoven een bekende vertegenwoordiger was. Beiden vonden inspiratie in de architectuur; fascinatie voor ritmisch herhaalde vormen zoals een gemetselde muur, metalen roosters en strakke hoogbouw. Europa was bezig zich te herstellen na de donkere oorlogsperiode en hier hoorden nieuwe en frisse kunstuitingen bij. Tijdens de afgelopen paar jaar was Oldenhof in de zomermaanden werkzaam in zijn gastatelier in Berlijn en ontstond een serie tekeningen waarbij hij zichzelf een beperking oplegde qua formaat en materiaal; de ‘Berlijnse Tekeningen’. Hierdoor zag hij zich gedwongen om het optimale uit de gegeven middelen te halen: ”in der Beschränkung zeigt sich erst der Meister” zoals Goethe placht te zeggen.

Het werk van Erik Oldenburg bevindt zich in een groot aantal galeries en bedrijfskunstcollecties in binnen- en buitenland, ook bij HardenbergArt vindt u enkele van zijn werken.

Workshop Paper Art

In het kader van deze expositie organiseert HardenbergArt een workshop PAPER ART ‘reliëfs maken’ op dinsdag 14 mei van 19.00 tot 21.00 uur.
U kunt zich hiervoor opgeven via info@hardenbergart.nl onder vermelding van workshop 14 mei. Deelname inclusief materiaal, koffie, thee € 20.-
Er is plaats voor maximaal tien personen; u krijgt na inschrijving een bevestiging en betaalverzoek.

Erik Oldenhof, expositie ’Doorgaande Lijnen/ Berlijnse Tekeningen, opening donderdag 18 april 19.00 uur. Van harte welkom! Deze expositie loopt t/m 6 juli.

Expositie te bezoeken tijdens openingsuren van het LOC+. Medewerkers HardenbergArt: wo.do. vr. 14.00 tot 17.00 uur, za. 11.00 tot 14.00 uur.
HardenbergArt, LOC, Parkweg 1a4 7772 XP Hardenberg www.hardenbergart.nl info@hardenbergart.nl


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: HardenbergArt

Gerelateerde berichten