Adviesdag voor grenspendelaars in Hardenberg

Geïnteresseerde burgers kunnen op 16 november tijdens de EUREGIO adviesdag in Hardenberg antwoorden krijgen op individuele vragen over grensoverschrijdend wonen en werken. Het aanbod van het GrensInfoPunt EUREGIO is gratis.

 

Werken in een buurland behoort voor veel inwoners van de grensstreek tot het dagelijks leven. Deze bijzondere situatie geeft aanleiding tot de meest uiteenlopende vragen over belastingen, ziektekostenverzekering of pensioenen, die het GrensInfoPunt (GIP) EUREGIO snel en zonder complicaties kan helpen beantwoorden.

Op de EUREGIO adviesdag zullen deskundigen beschikbaar zijn voor een persoonlijk gesprek. Extra informatie kan handig zijn voor voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars. Daarvoor zijn deskundigen op het gebied van belasting, pensioen en sociale verzekeringen in Duitsland aanwezig. Dit zijn vertegenwoordigers van de SVB/BDZ (Bureau voor Duitse Zaken), de Nederlandse en Duitse belastingdienst, de Duitse Rentenversicherung, de UWV, de AOK Nedersaksen, de Familienkasse en het GrensInfoPunt (GIP) EUREGIO.

 

Momenteel ligt de nadruk op de Corona uitzonderingsregels en homeoffice voor grensgangers. “Voor de sociale verzekeringen gelden de uitzonderingsregels nog tot en met 31 december 2022”, zegt Coen van Dijk, adviseur bij het GIP EUREGIO. “Het is nu een goed moment om na te gaan wat de gevolgen zijn per 1 januari 2023 voor uw eigen situatie.”

 

De adviesdag is in het Gemeentehuis Hardenberg en deelname is gratis.  Een afspraak maken vooraf is wel verplicht. Met vragen kun je terecht tussen 10.00 en 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak boeken onder  ‘Spreekuren’ op www.gipeuregio.eu. Vragen over de adviesdag kunnen ook telefonisch worden beantwoord op (053) 4605151.

 

Parkeren onder gemeentehuis

Het gemeentehuis Hardenberg is gelegen aan het Stephanuspark 1 (voormalig Stephanusplein 1). Het gemeentehuis is goed bereikbaar met de auto en heeft de beschikking over voldoende parkeergelegenheid. In de parkeergarage onder het gemeentehuis, kunt u de eerste drie uur gratis parkeren. Zodra je de parkeergarage binnenrijdt krijg je bij de slagboom een uitrijkaartje met daarop je kenteken. Dit betekent dat je auto is geregistreerd in het systeem. Op dat moment gaat je parkeertijd in.

Verlaat je binnen drie uur de parkeergarage, hoef je niets te doen en kun je de garage uitrijden. Bij de slagboom wordt je kenteken herkend en gaat de boom vanzelf omhoog. Dus je kunt je autoraam dicht laten en hoeft het kaartje niet te gebruiken bij het uitrijden. Heb je langer dan drie uur geparkeerd, dan zal je moeten betalen. Dit kan met je kaartje bij de diverse parkeerautomaten, maar ook bij de slagboom.

 

U krijgt bij de ingang een uitrijkaart met daarop uw kenteken. U hoeft, mits u binnen drie uur de parkeergarage weer verlaat, het kaartje niet te scannen bij de parkeerautomaat. Zodra de camera uw kenteken scant, zal de poort vanzelf opengaan en kunt u de garage uitrijden.

Meer data voor evenementen, alsook algemene informatie zijn te vinden op www.gipeuregio.eu.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde berichten