Adjanican repeteert Dokter help, ik ben getikt

In het Kronkelhonk in Slagharen wordt begin 2023 het blijspel: ‘Dokter help, ik ben getikt’ opgevoerd. De leden van toneelvereniging Adjanican zijn daarvoor, na twee jaren van stilte door corona, wekelijks druk aan het repeteren.

Het stuk is een kluchtig blijspel in twee bedrijven, geschreven door Bernd Spehling, en gaat over Jonas.

Jonas loopt zoetjesaan tegen de vijftig. Hij is van mening dat hij lang genoeg aan het arbeidsproces heeft deelgenomen. Op de werkvloer laat hij met opzet een flink aantal steken vallen. Uiteraard om zijn zogenaamde overspannen toestand te accentueren, waarna hij, via zijn huisarts, in een kliniek terecht komt. Daar wordt men geacht de geestestoestand van de patiënt op zijn juiste merites te beoordelen. Voor Jonas is het dus zaak zich op die plek zo idioot mogelijk voor te doen.

De eindconclusie van deze kliniek moet voor hem immers luiden: arbeidsongeschikt voor de rest van zijn leven. Welnu, hij doet er zijn uiterste best voor en dat zegt eigenlijk al genoeg over het hilarische gehalte van dit verhaal. Of het Jonas uiteindelijk zal lukken om, temidden van een twijfelachtige psychologe, een hups verpleegstertje, een op seks beluste masseuse en nog een aantal andere figuren, zijn weg naar een leven zonder slafelijke arbeid te vinden, wordt de toeschouwer pas op het laatste moment duidelijk.

 

Adjanican repeteert van september tot en met  januari – februari. De repetitie is elke woensdagavond en begint om 20.00 uur. De laatste maand wordt vaak twee keer gerepeteerd, dan komt de maandag erbij. In januari-februari hebben ze dan vier keer uitvoering.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Adjanican Slagharen

 

Gerelateerde berichten