Achter de schermen bij Twente Plat

Twente Plat uit Bornerbroek is dit jaar met haar 45e tournee begonnen. Donderdagavond 13 oktober was de groep in theater De Voorveghter in Hardenberg.

Een avond lang lachen, gieren en brullen. In het Twentse dialect. De formule met sketches en liedjes van Twente Plat trekt al 44 jaar volle zalen. Dit jaar is de groep aan haar 45e tournee begonnen. Twente Plat bestaat uit Fred Rootveld en zijn vrouw Angie. Zij worden op het podium vergezeld van zoon Bobby en zijn vrouw Sanne (van Elst). Omroep NOOS mocht donderdag na de voorstelling een kijkje achter de schermen nemen.

Thema’s

De thema’s zijn actueel en komen uit het alledaagse leven. Dit en de grappige observaties die daarbij horen en de humor die recht voor de raap is, maakt de voorstelling compleet. “Ook deze voorstelling moet weer leiden tot een oergezellige avond met Twentse humor. Een feest voor de lachspieren”, laat Fred weten. “En het mooie is, je ziet de grappen niet aankomen. Het is een verrassend programma. Soms bedenken we ze nog ter plekke”, gaat Fred verder.

 

Voorbereiding

Op de vraag hoe ze zich voorbereiden op een show zijn vader en zoon en hun vrouwen kort van stof. “Eigenlijk niet. We hebben niet zoveel attributen mee. Dus we zijn ook geen uren bezig met de opbouw op een podium. We komen rond 18.00 uur aan en om 20.15 uur staan we op het podium. Het scheelt ook een boel gesjouw na de show.”

Op de vraag hoe ze zich voorbereiden als je een rotdag hebt gehad, raakten we toch heel even een gevoelige snaar. Het bleek dat er net die donderdag een zeer goede vriendin was begraven. “Ja, en dan moet je als professional toch de knop kunnen omzetten”, zegt Fred. “Het publiek heeft er niets aan als jij je rot voelt en hoeft het dus ook niet te merken. Daar komen ze natuurlijk niet voor. Daarvoor is het ook je beroep,” besluiten Fred en Bobby.

 

De show

Tijdens de show van donderdagavond waren er boerenconferences, maar er was er ook een act over mannenproblemen die besproken werden door twee ‘dames’.  Daarnaast werden ook enkele liedjes ten gehore gebracht. Verder is er een act waarin Bobby avonturen beleeft als beveiliger van Rutte. De show werd afgesloten met het Twentse volkslied. “En volgend jaar komen we zeker weer, maar dat weet de directeur van De Voorveghter nog niet”, lacht Fred Rootveld.

 

 


Tekst en foto’s: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten