100 jarig jubileum Tuinen Mien Ruys Dedemsvaart

Tuinarchitect Mien Ruys heeft jarenlang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken. Een groen monument van 25.000 m2. Haar eerste experiment, de Verwilderingstuin, legde ze aan in 1924 en dat was het begin van de wereldberoemd geworden tuinen die jaarlijks duizenden bezoekers trekken uit binnen- en buitenland.

De Tuinen Mien Ruys vieren dit jaar haar 100-jarig jubileum met een reeks aan bijzondere activiteiten. Op zondag 14 april wordt het jubileumjaar feestelijk geopend.

Geschiedenis

Al 10 decennia inspireren De Tuinen Mien Ruys vele bezoekers. Zeventig jaar lang heeft ze geëxperimenteerd en een deel van deze proeftuinen zijn inmiddels Rijksmonument, een deel daarvan is Gemeentelijk monument.

Na haar overlijden in 1999 ging het experimenteren door, door ontwerpers van Buro Mien Ruys maar ook door anderen. Steeds staat daarbij het testen van nieuwe materialen en plantencombinaties centraal, met het doel ervan te leren en deze ervaringen te tonen en te delen. En zo is er nu een wel heel bijzondere mijlpaal: in 2024 bestaan de Tuinen Mien Ruys 100 jaar!

Aftrap jubileumjaar op 14 april 2024

De bijzondere mijlpaal vieren we met een reeks bijzondere activiteiten, uitgesplitst in vier thema’s: opladen in de tuinen, smakelijk eten in de tuinen, cultuur in de tuinen en groene inspiratie in de tuinen.

We hebben dit jaar een verrassend aanbod”, aldus een trotste Monique van Tuinen Mien Ruys. “Een programmering die past bij een mijlpaal als deze. Zo kun je genieten van een 5 gangen-lunch van kok Daniël Polman, letterlijk opladen in de Tuinen met yoga en bijvoorbeeld een kunstexpositie bezoeken. We trappen af met de Jubileum dag op 14 april vanaf 12.00 uur. Deze dag is de start van het jubileum jaar”.

Verrassend programma

Op deze dag vieren we dat het 100-jaar geleden is dat Mien Ruys haar eerste tuin, de Verwilderingstuin aanlegde. Het leven van Mien Ruys stond in het teken van planten en daarom deze dag een uitgebreide plantenmarkt. De Kwekerieje verkoopt inheemse planten, Holsto tuinen heeft biologische klim en fruitplanten te koop, de Bloemoloog is aanwezig met zomerbollen, de Tuinwinkel verkoopt terracotta bloempotten en het Plantenhof bied een uitgebreid assortiment vaste planten te koop aan.

De tuin is een proces

Deze dag is de presentatie van het boek “de Tuin is een proces’. Het boek is te koop en de Readshop is aanwezig met een ruime keuze aan tuinboeken. Er zijn rondleidingen, kunstenaar Maartje Jansen is aanwezig om te vertellen over haar werk in de Boerenschuur en de expositie in Ruysend Riet wordt geopend. Natuurlijk kunt de 100-jarige tuin bezoeken en genieten van het voorjaar.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Tuinen Mien Ruys Dedemsvaart

Gerelateerde berichten