Zwaar verkeer respecteert nieuw verbod op brug

HARDENBERG – Weggebruikers in Hardenberg hebben respect voor verkeersregels of de Prins Bernhardbrug. Vanaf vandaag mogen vrachtwagens, bussen en landbouwverkeer niet meer over de brug. Dat verbod geldt in ieder geval de komende twee jaar. Woensdagmorgen hield bijna iedereen zich aan de nieuwe regels.

Woensdagmorgen tussen elf en twaalf uur is het druk op de brug. Mogelijk ook vanwege de regen zijn fietsers en wandelaars in de minderheid. Veel personenauto’s rijden over de Prins Bernhardbrug. De snelheidsregels worden vaak genegeerd, de beperkingen voor zwaarder verkeer niet. In een uur komt, behalve de wagens van de afvalverwerking, een keer een grote vrachtwagen van een transportbedrijf vanaf het gemeentehuis over de brug. De chauffeur is in overtreding, maar er is geen controle.

Vanaf de Twenteweg komen weggebruikers op de Europaweg drie keer borden tegen, die het verbod aangeven. De eerste twee worden soms genegeerd. Ter hoogte van het Molenplein (en dus bijna op de drempel van het politiebureau) slaan de potentiële overtreders linksaf. Net voor de gehavende brug. Landbouwverkeer of bussen zijn tussen elf en twaalf uur in de wijde omtrek niet te zien.

Bij de bushalte naast de afslag Molenplein is ook niemand te bekennen. Wie tegen de harde regen schuilt in het bushokje, ontdekt dat hij lang zou kunnen wachten op een bus van lijn 30 of 629. “Wegens werkzaamheden kunnen de bussen tot oktober 2027 geen gebruik maken van deze halte”, laat een mededeling bij de halte weten.

De gemeente Hardenberg heeft vorige week besloten om bepaalde soorten verkeer van de brug te weren. Uit onderzoeken blijkt dat de staat van de Prins Bernhardbrug achteruit gaat. Vervanging van de brug staat gepland voor 2027. De Europaweg over de brug is een veelgebruikte route. “Elke dag passeren zo’n 10.000 voertuigen”, aldus de gemeente. Met de beperking van zwaar verkeer zou de brug veilig te gebruiken zijn voor het overige verkeer (en veilig voor de koeien onder het bouwwerk). Vrachtwagens, bussen en landbouwverkeer moeten de komende jaren een alternatieve route kiezen.

Tekst & foto: Wim de Jonge

Gerelateerde berichten