Zelfstandig stemmen in gemeentehuis voor inwoners met visuele beperking

Inwoners met een visuele beperking kunnen bij de verkiezingen op 22 november zelfstandig stemmen in het gemeentehuis. Speciaal voor deze inwoners heeft de gemeente Hardenberg een stemmal en soundbox aangeschaft.

Zelfstandig stemmen is een recht

“We vinden het belangrijk dat onze inwoners zelfstandig kunnen stemmen,” vertelt burgemeester Maarten Offinga. “Dat is een recht. Daarom hebben we verschillende aanpassingen in de stembureaus.”

Aanpassingen in de stembureaus

Alle 49 stembureaus zijn toegankelijk voor minder validen. In elk stemhokje kan de plank op zithoogte worden gezet. Ook hebben we in elk stembureau een groot uitgeprinte kandidatenlijst en een loep met goede lamp. Burgemeester Offinga: “Dit jaar wilden we een extra stap maken in de toegankelijkheid. Daarom hebben we nu materiaal aangeschaft voor het zelfstandig stemmen met een visuele beperking.”

De gemeente weet niet precies hoeveel blinden en slechtzienden er in de gemeente zijn. Er is rechtstreeks contact met een aantal inwoners die blind of slechtziend zijn. Zij zijn gebeld over de mogelijkheid van zelfstandig stemmen. Ook hebben we Platform Inclusief geïnformeerd over de mogelijkheden, zodat zij hun achterban kunnen informeren.

Hoe werkt het stemmen met de stemmal en de soundbox?

De stemmal is een plastic vorm met gaatjes. De gaatjes passen precies op het stembiljet. De kandidatenlijst van de politieke partijen zijn op de stemmal aangegeven met voelbare cijfers in braille. Een stembureaulid legt de kandidatenlijst klaar in de stemmal. De inwoner kan daarna met de soundbox de kandidatenlijst beluisteren en het vakje van zijn of haar keuze rood kleuren.

Alle stembureaus zijn onderzocht door Platform Inclusief

Dat doet het platform gratis. De aandachtspunten zijn doorgeven aan de collega’s van de buitendienst. Die de puntjes op de i zetten. Bijvoorbeeld door een bord te plaatsen voor een gehandicaptenparkeerplaats vlakbij de ingang van een stembureau.

Steekproef door Ongehinderd

Dit jaar valt Hardenberg ook in de steekproef van Ongehinderd. Deze partij is ingeschakeld door het ministerie. Zij controleren in het hele land stembureaus op toegankelijkheid. Welk stembureau zij gaan controleren weten we niet. Een paar jaar geleden scoorde de gemeente goed bij zo’n steekproef.

____________________________________________________________________________________
Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg
Foto: Stock

Gerelateerde berichten