Woningvoorraad in Overijssel blijft achter

Op zoek naar een woning in de provincie Overijssel? Dan is er minder keuze dan in andere provincies, blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer die de recent verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de loep heeft genomen.

Nederlandse cijfers

In Nederland worden er gemiddeld 295 woningen per 100.000 inwoners toegevoegd aan de woningvoorraad. In Overijssel kwamen er 256 woningen per 100.000 inwoners bij. Dit houdt in dat de toename van de woningvoorraad in Overijssel 13 procent kleiner is dan gemiddeld in Nederland. Er zijn provincies die het, afgezet naar het aantal inwoners, slechter doen. Zo loopt de woningvoorraad het meest achter in de provincies Zeeland, Friesland en Zuid-Holland. Juist in de provincies Flevoland, Groningen en Utrecht is de woningvoorraad per 100.00 het meest toegenomen.

Overijsselse cijfers

De toename van nieuwbouwwoningen in Overijssel valt ook tegen. Er is maar een kleine toename van 222 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners. Hierdoor komt Overijssel op het gebied van nieuwbouw 11 procent onder het Nederlandse gemiddelde uit. De provincies Limburg, Drenthe en Gelderland hebben het minste aantal nieuwbouwwoningen toegevoegd. De provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht hebben dan juist weer de meeste nieuwbouwwoningen toegevoegd per 100.00 inwoners.

Op 13 oktober is er ook een akkoord afgesloten tussen Het kabinet en de provincies. Hierdoor komen er nu definitief 900.000 nieuwe woningen bij. De minste woningen worden gebouwd in Drenthe en de meeste komen in Zuid-Holland. In Overijssel komen er 42.300 nieuwe woningen bij. In 2030 wordt verwacht dat alle nieuwe woningen klaar zijn.

 

Gemeente Hardenberg

In de Gemeente Hardenberg wordt op dit moment druk gewerkt aan verschillende nieuwbouw projecten. Zo worden er in Hardenberg bij de Marshoogte, Slotgraven en Havezate Es nieuwe woningen gebouwd. In Dedemsvaart start de bouw van “De3Vaert” waar 6 appartementen en 2 maisonnettes gerealiseerd worden. Ook in andere kernen van de Gemeente Hardenberg zijn nieuwbouw projecten gestart. Wellicht dat hiermee het verschil met de landelijke cijfers kleiner wordt.

De volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie zijn hier te bekijken.

 

Tekst: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron:
CBS

 

Gerelateerde berichten