Wees bewust van een koolmonoxidevergiftiging

Een ongeluk met koolmonoxide zit in een klein hoekje. Al helemaal tijdens het stoken met hout, olie, kaarsen of andere alternatieve manieren. Juist in deze periode erg populair. Daarom een reden voor Brandweer Nederland om koolmonoxidevergiftiging onder de aandacht te brengen.

In deze tijd wordt het met de dag populairder: stoken met hout, olie, kaarsen of andere alternatieve manieren. In tijden van hoge kosten voor gas en elektriciteit is het meer dan begrijpelijk. Nadeel is wel: het verhoogt ook het risico op een koolmonoxidevergiftiging. “Het stookseizoen is nog maar net begonnen, maar helaas zien we al weer voorbeelden van koolmonoxidevergiftiging om ons heen. Wees je bewust van het gevaar; ventileer, controleer en alarmeer”, waarschuwt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland.

 

Belang van een CO-melder

“Hang CO-melders op in ruimtes met een verbrandingstoestel. Je ruikt het niet, je ziet het niet en je proeft het niet, maar een koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn. Honderden mensen belanden jaarlijks in het ziekenhuis en elk jaar overlijden 10 tot 15 vanwege een koolmonoxidevergiftiging. Dit aantal moet omlaag, en dat kan door veilig te stoken en door koolmonoxide in huis snel op te sporen met een CO-melder.”

 

Voorkom onvolledige verbranding

Verkopers van houtkachels kunnen de vraag op dit moment amper aan. Ook olie- en petroleumkachels vliegen de deur uit. Met alle alternatieven methoden waarbij gas, olie, hout, pellets en brandbare vloeistoffen worden verbrand, kan koolmonoxide ontstaan en vrijkomen. Dat geldt ook voor het branden van grote hoeveelheden kaarsen in een afgesloten ruimte. Koolmonoxide, vaak ook ‘sluipmoordenaar’ genoemd, is een zeer giftig gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding in je cv-ketel, de open haard, houtkachel of ander verbrandingstoestel.

“Zie je een geeloranje vlam, dan wijst dit op gebrek aan zuurstof waardoor er meer koolmonoxide vrij kan komen. Bij een goede verbranding is de vlam blauw. Voorkom koolmonoxidevergiftiging door een professionele installateur je kachel te laten aansluiten en onderhouden. En… heel belangrijk”, vertelt Carolien Angevaren: “Ventileer de ruimte waar je bent. Isoleren om warmte langer vast te houden is goed, maar zorg altijd dat er een ventilatierooster open staat of zet een raampje op een kier.”

 

Voorkom koolmonoxidevergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer

  • Ventileer bij verbranding van gas, olie of hout! Er ontsnapt niet veel warme lucht door een raam op een kier. Wel kan ventilatie het verschil maken tussen leven en dood.
  • Laat je cv- of combiketel installeren door een gecertificeerde installateur. Onzorgvuldige of verkeerde aansluiting van (nieuwe) kachels hoort tot de hoofdveroorzakers.
  • Laat elk jaar onderhoud en controle uitvoeren aan je verbrandingstoestel en aan de schoorsteen door professionals.
  • Hang in ruimtes met een verbrandingstoestel een CO-melder op zodat je op tijd gewaarschuwd wordt.

Hoe herken je koolmonoxide?

Is er koolmonoxide in de ruimte, dan merk je daar niets van. Wel krijg je lichte griepverschijnselen. Een beetje hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en mogelijk ook pijn op de borst. Wees alert, wacht niet tot je flauwvalt, maar sta op en loop naar buiten. Als de klachten buiten minder worden, is dit een bevestiging dat het mogelijk met koolmonoxide te maken heeft. Vraag je installateur een meting te doen.

 

Koolmonoxide is iets lichter dan lucht en verspreidt het zich gelijkmatig door de kamer. Het is dus niet zo dat je koolmonoxidevergiftigingsverschijnselen kunt zien aan ‘het vogeltje hoog in een kooitje’ of een ‘hamster in een kooi op de grond’. Hang een CO-melder op in je woning; dicht bij de bron aan het plafond. Door de warmte die stijgt zal ook de koolmonoxide mee omhoog gaan. Gaat de CO-melder af, bel dan 112 en schakel de brandweer in. Meer informatie over de symptomen, risicogroepen en hoe te handelen bij koolmonoxide vind je op Brandweer.nl en CO-wijzer.nl.

 

Een koolmonoxidemelder waarschuwt je op tijd

Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat de melder aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst met veilige koolmonoxidemelders. Wil je weten waar in jouw huis de co-melder moet hangen? Je vindt het op brandweer.nl.

 

 

Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron: Veiligheidsregio IJsselland

Gerelateerde berichten