Was het ongeluk bij de boerenblokkade in Meppel wel echt?

Deze titel is inmiddels het meest besproken vraagstuk dat nu op internet rondgaat. Er is inmiddels zoveel ophef ontstaan over deze foto, dat de media, de politie en Rijkswaterstaat beticht worden van samenwerken om de protesterende boeren in een kwaad daglicht te zetten. De media worden daarnaast ook nog beschuldigd van het plaatsen van leugens en het bewerken van foto’s. Zelfs wij als Omroep NOOS.

 

Nep of echt nieuws
Als medium probeer je de waarheid boven tafel te krijgen. Omroep NOOS kijkt altijd eerst naar de betrouwbaarheid van de bron. De foto van het ongeval bij de A32 bij Meppel kwam van Rijkswaterstaat, en ook nog eens van een voor óns zeer betrouwbare bron. De auto die bij de A32 bij Meppel in een hooiberg reed, is van technisch installatiebedrijf Spie. Dat is inmiddels al geen geheim meer. De media blurren gedeeltes van foto’s, zoals nummerborden, gezichten van de slachtoffers en vaak ook de logo’s van bedrijven, dit ligt vaak aan de toestemming van de betrokkenen. In dit geval was er geen duidelijkheid over de toestemming en dan wordt een logo standaard met blurren ‘verborgen’. Dit is puur om de privacy van bedrijven en slachtoffers te waarborgen. Van Photoshop is geen sprake. Als verslaggever heb je daar al helemaal geen tijd voor, want iedereen wil het eerste zijn die het nieuws naar buiten brengt.

 

Het AD en De Stentor
Victor Schildkamp, verslaggever bij het AD en de Stentor, heeft contact gezocht met Spie, het bedrijf dat de eigenaar is van de bewuste auto. Victor heeft zowel in het AD als in de Stentor geschreven wat hij van Spie te horen heeft gekregen:

“Wij zien ook al die verhalen dat de foto fake zou zijn, maar die auto is dus echt van ons en dit is dus gebeurd,” zegt woordvoerder Manouk Loonstijn van Spie. “Met de chauffeur gaat het goed. En dat is het belangrijkste. Hij is er wonder boven wonder zonder verwondingen vanaf gekomen. Hij is natuurlijk wel een beetje boos want dit had heel anders kunnen aflopen.” Spie wil verder buiten de discussie over boeren en stikstof blijven. “Maar dit ging wel echt te ver.” Het bedrijf reageert nu vooral omdat er veel verhalen de ronde doen dat de door Rijkswaterstaat gemaakte foto nep zou zijn.

Op sociale media werd veel de vraag opgeworpen ‘of de chauffeur soms niet zat op te letten, op zijn telefoon keek of stront in zijn ogen had’ dat hij de versperring niet zag. “Maar er reed een busje vlak voor hem dat op het laatste moment uitweek, voor die blokkade dus. Onze chauffeur had die blokkade dus niet gezien en reed er tegenaan,” aldus Loonstijn.

De chauffeur heeft inmiddels aangifte gedaan, meldt de politie van Noord-Nederland aan het AD. Wat precies de aanklacht wordt tegen verdachten die eventueel worden opgespoord, is nog niet duidelijk. “Maar we nemen dit hoog op,” zegt een woordvoerder van de politie. “Er zaten palen in dat hooi, het is echt een wonder dat die man er gezond en wel vanaf is gekomen.”

Kijk voor de complete stukken op de site van het AD en de Stentor

 

RTV Drenthe
Ook RTV Drenthe heeft een stuk geplaatst over de commotie over de betreffende foto:
Complot of complottheorie, was het ongeluk bij de boerenblokkade in Meppel wel echt?

 

 

Het begin…
Er verscheen een bericht op Twitter dat de bewuste foto helemaal niet tijdens de demonstraties genomen zou zijn, maar dat die van veel eerder is. Een Twitteraar ene ‘Manuel Belinfante’. Hij claimt op Twitter dat dit ongeluk in scene is gezet, en dat het wrak van zijn leaseauto hiervoor gebruikt is. Hij reed zijn auto naar eigen zeggen in de prak in februari van dit jaar. Het twitteraccount van deze Manuel is inmiddels opgeheven. Of hij een bestaand persoon is of een zogenoemde internettrol is niet bekend. Hij herkende namelijk naar eigen zeggen zijn leaseauto, waarmee hij in februari dit jaar een motorrijder (buiten zijn schuld om) zou hebben geschept. De tweet is door velen klakkeloos overgenomen en ging binnen no-time rond op Twitter, Facebook, Telegram en WhatsApp.

     

Bij Spie (overigens géén Cv-ketel producent) is het ongeval van 8 oktober 2021 bekend evenals het ongeval van 27 juli 2022.
Van een ongeval in februari 2022 is bij Spie niets bekend. (link naar ongeval in oktober 2021)



En de foto die in de andere media staat!


Foto’s: Rijkswaterstaat

Omroep NOOS distantieert zich van elke bewering dat wij nep nieuws plaatsen, alsmede van de bewering dat wij door Photoshoppen de protesterende boeren in kwaad daglicht willen zetten.

Gerelateerde berichten