Vijf goede reden om je te laten vaccineren

Of je je laat vaccineren tegen corona is je eigen keuze. Het is niet verplicht, maar wel verstandig. Vijf goede redenen om je wèl te laten vaccineren, aldus GGD IJsselland.

  1. Je beschermt jezelf tegen het coronavirus.

Eenmaal gevaccineerd heb je een kleinere kans besmet te raken en ziek te worden. En als je dan toch ziek wordt, ben je veel minder ziek. Covid-19 is en blijft een nare ziekte. Zelfs als je fit en jong bent, kun je er weken of maanden last van hebben. En je smaak of reuk een tijd kwijt zijn is ook een flinke inbreuk op je welzijn.

  1. Je beschermt de mensen om je heen, zeker als zij kwetsbaar zijn.

Je bent een virusstoppertje geworden. Stel dat jij iemand ontmoet die het virus heeft en je bent gevaccineerd, dan word jij waarschijnlijk niet besmet. De kans is dan een stuk kleiner dat jij anderen besmet, zoals je moeder, je collega of je partner.

  1. Je remt de ontwikkeling van nieuwe varianten van het virus.

Die kunnen ontstaan als veel mensen besmet zijn. De meest besmettelijke virussen doen het beter dan de minder besmettelijke. En hoe besmettelijker het virus, des te meer mensen besmet raken. En zo is de cirkel rond. Vaccinatie steekt een spaak in dat wiel.

  1. Je doet het voor iedereen die zorg nodig heeft of in de zorg werkt.

Als je gevaccineerd bent, word je niet zo gauw ziek en als je ziek wordt dan is het niet zo erg. Dus meer gevaccineerde mensen betekent minder mensen in de ziekenhuizen. Dan kan je zus, collega of buurman eindelijk de (uitgestelde) kanker-, hart- of heupoperatie krijgen en gaat de werkdruk van artsen en verpleegkundigen omlaag.

  1. Je doet het zodat we het weer wat gezelliger kunnen hebben met elkaar.

Hoe meer mensen zich laten vaccineren, des te eerder kunnen we ‘terug naar normaal’. Knuffelen met je oma, schouder aan schouder in het voetbalstadion, weer lekker op vakantie. Of ‘gewoon’ een huis vol visite.

Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben?
Vaccineren gaat steeds sneller. Word je gevaccineerd bij de GGD, dan krijg je een uitnodiging via het RIVM. Houd de landelijke media of de website van GGD IJsselland in de gaten om te zien wie een afspraak kan maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of via het landelijke telefoonnummer (dat staat straks in je brief van het RIVM). Je kunt je afspraak niet maken via GGD IJsselland.

Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of www.ggdijsselland.nl.

Gerelateerde berichten